România în Primul Război Mondial. Conferinţă susţinută la BCU Iaşi de cunoscutul istoric Hans-Christian Maner

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Hans-Christian Maner
Profesorul Hans-Christian Maner

O conferinţă cu tema „Primul Război Mondial în Ardeal şi în România prin lentila unor militari şi istorici din mediul german" va avea loc pe 22 noiembrie la BCU "Mihai Eminescu"Iaşi.

Joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 11.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu" Iaşi, prof. dr. Hans–Christian Maner de la Universitatea „Johannes Gutenberg" din Mainz, va susţine conferinţa „Primul Război Mondial în Ardeal şi în România prin lentila unor militari şi istorici din mediul german".

Profesorul Hans-Christian Maner s-a născut la Târnăveni în anul 1963, a trăit la Jidvei şi la Codlea şi a urmat liceul Johannes Honterus la Braşov. În anul 1981 s-a stabilit cu familia în Germania. A studiat teologia protestantă, istoria şi ştiinţele politice la universităţiile din Tübingen, Mainz şi Bucureşti.

La Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz a obţinut în anul 1997 titlul de doctor cu lucrarea “Între democraţie şi regim autoritar. Premisele şi dezvoltarea crizei sistemului parlamentar din România în anii '30”, pentru care i-a fost decernat premiul Societăţii Sudesteuropene din München. În perioada 1998–2002 a fost cercetător ştiinţific al Centrului Ştiinţifico-Istoric pentru Istoria şi Cultura Europei Centrale şi de Est (Geisteswissenschaftliches Zentrum für Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas) din Leipzig unde a scris lucrarea de habilitare. 

Din anul 2002 ţine cursuri şi cercetează în cadrul Seminarului de Istorie al Universităţii Johannes Gutenberg din Mainz în special istoria Europei de Sudest, iar în anul 2010 a fost numit profesor.Tot la Universitatea din Mainz conduce filiala Societăţii Sudesteuropene. Din 2014 este membru de onoare a Institutului de Istorie “A.D. Xenopol” din Iaşi, iar în octombrie a.c. a primit “Premiul de Excelenţă” în cadrul Galei “100 pentru Centenar” a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Hans Christian Maner
"Asupra Primului Război Mondial s-au păstrat nu numai multe fotografii. Participanţii şi observatorii la această conflagraţie au produs şi numeroase imagini lingvistice despre ei înşişi şi despre străini. Este cazul şi în cadrul campaniilor din Ardeal şi România. Prin urmare, voi urmări în general întrebarea: cum este văzut războiul şi România prin perspectiva germană? În contextul dezvoltării istoriografiei germane privind Primul Război Mondial în Ardeal şi în România, voi axa expunerea pe relatări ale contemporanilor asupra războiului şi a ocupaţiei între anii 1916 şi 1918, incluzând aici şi aprecierile cercetărilor actuale privind informaţiile asupra războiului, locurilor şi oamenilor. După o trecere în revistă a cercetării în mediul german legat de Primul Război Mondial în Europa de Sudest în general şi în România în special conferinţa se va concentra asupra analizei imaginilor lingvistice despre locuri şi oameni din Ardeal şi din România a unor militari germani de diferite grade. Se vor lua în considerare memorii şi însemnări, precum şi scrisori de pe front", spune profesorul Hans-Christian Maner ca un preambul la conferinţa pe care o va susţine la BCU Iaşi.

Printre principalele scrieri ale profesorului invitat să conferenţieze la BCU "Mihai Eminescu" Iaşi se numeră monografiile “Parlamentarismus in Rumänien (1930-1940). Demokratie im autoritären Umfeld.” (München 1997) [trad. "Parlamentarismul în România, 1930-1940". Bucureşti 2004]; “Identităţi multiple – viziunea ortodoxă a Europei de Sud-Est asupra ‘Europei’”. (Bonn 2003); “Multiconfesionalitate şi noua statalitate. Biserica ortodoxă, greco-catolică şi romano-catolică din Transilvania şi din Regat între cele două războaie mondiale (1918-1940)”. (Stuttgart 2007); “Galicia. O regiune de graniţă în calculul monarhiei habsburgice în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea”. München 2007.

Mai multe detalii despre eveniment puteţi afla accesând site-ul bibliotecii ieşene www.bcu-iasi.ro sau pagina de facebook a instituţiei. 

Mai puteţi citi:

Povestea lui Nicolae Şuţa, avocatul care l-a apărat pe Ion Mihalache în procesul intentat de comunişti liderului ţărănist

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite