Reguli de aplicat când alergi pe timp rece. Cât sunt de importante hainele tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jogging Shutterstock
Jogging Shutterstock

Temperaturile scăzute îi determină pe cei care aleargă frecvent să schimbe vestimentaţia şi accesoriile în timpul programului de antrenament.

Venirea iernii aduce noi provocări pentru cei care au deja sau vor să înceapă un program de alergare. Fiecare alergător are propriul stil şi metabolism, dar o atenţie deosebită trebuie acordată hainelor folosite. În perioada friguroasă, echipamentul ar trebui folosit în straturi, pe principiul cojilor de ceapă. Luaţi în calcul că vă veţi încălzi în timp ce alergaţi şi vă îmbrăcaţi-vă pentru 10 grade mai cald. 

În zona bazinului este recomandat să aveţi trei straturi. Primul strat trebuie să fie respirabil, dar evitaţi bumbacul pentru că reţine umezeala. Încercaţi materialele moderne, însă dacă nu aveţi haine tehnice de ultimă generaţie folosiţi bluze sintetice. Următorul strat ar trebui să fie călduros, un polar subţire sau o bluză termoizolantă. Ultimul strat ar trebui să fie unul impermeabil. 

Extremităţile sunt foarte importante. Dacă este foarte frig folosiţi mănuşi, iar pentru tălpi folosiţi şosete speciale, sintetice. În zona capului, este important să folosiţi ceva care să vă acopere urechile şi fruntea. Utilizaţi cagule şi gulere pentru a proteja gâtul. 

Sfatul celor care au experienţă şi aleargă frecvent este să nu uitaţi de încălzire, mai ales pentru picioare şi trunchi. Dacă alergaţi pe zăpadă, asiguraţi-vă că folosiţi încălţăminte corespunzătoare, pentru a evita alunecarea. În situaţia în care alergaţi pe trotuare sau în apropiere de artere rutiere, folosiţi haine deschise la culoare sau cu elemente reflectorizante pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. 

Un alt sfat ar fi legat de modul de a alerga în funcţie de direcţia din care bate vântul. Încercaţi să evitaţi să alergaţi când vântul bate din faţă, iar dacă nu există altă opţiune alergaţi în zig-zag pentru a minimiza efectul. Este recomandat să purtaţi o haină rezistentă la vânt. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite