Revolta intelectualilor contra bustului lui Adrian Păunescu de la Iaşi: "Să mai aştepte 20-30 de ani, când se va trece cu vederea că a slujit regimul comunist"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul primăriei conduse de Gheorghe Nichita, de a amplasa un bust al lui Adrian Păunescu în Parcul Copou din Iaşi, i-a contrariat pe majoritatea intelectualilor de marcă din Iaşi. Aceştia şi-au exprimat indignarea în termeni duri.

Şefii municipalităţii din Iaşi au anunţat că vor aloca fonduri în următoarea şedinţă de consiliu local pentru ridicarea unui bust al lui Adrian Păunescu în centrul Parcului Copou.

Ideea îi aparţine subprefectului PSD de Iaşi, Bogdan Abălaşi, şi a fost îmbrăţişată imediat de către colegii de partid din primărie.

Social-democraţii consideră că scriitorul decedat în 2010 merită o statuie la Iaşi, în imediata apropiere de cea a lui Grigore Vieru, cu care a fost bun prieten, datorită caracterului naţional al poeziilor scrise. 

Proiectul primăriei conduse de Gheorghe Nichita i-a contrariat pe majoritatea intelectualilor de marcă din Iaşi. Politologii Sorin Bocancea şi Lucian Dîrdală, scriitorii Cassian Maria Spiridon şi Dan Lungu sau publicistul Alexandru Călinescu, fostul director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, şi-au arătat indignarea.

„Am făcut o cerere la primărie încă de acum patru ani în care am solicitat să amplasăm în Copou busturi ale lui George Călinescu, care a scris «Istoria Literaturii Române» la Iaşi, sau a scriitorului Mihai Ursachi. Mi s-a răspuns că se va avea în vedere când vor fi fonduri necesare. Avem atâţia oameni de cultură care au trăit şi au lucrat pentru gloria Iaşiului. Adrian Păunescu poate să mai aştepte 20-30 de ani când se va trece cu vederea că a slujit regimului comunist“, a spus Cassian Maria Spiridon, preşedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi.

Printre cei care ar trebui să aibă prioritate la bust au mai fost menţionaţi Benjamin Fondane, Cezar Ivănescu, Marin Sorescu (absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza“), Constantin Ciopraga, Emil Palade sau Costache Sava.

„Omagierea oficială a unui exponent al naţional-comunismului şi al cultului lui Ceauşescu este o insultă la adresa vocaţiei culturale a Iaşului. Venerăm oameni care au promovat, fiecare în felul său şi în epoca sa, idei de libertate, demnitate şi decenţă. Adrian Păunescu ar fi o nefericită excepţie“, consideră politologul Lucian Dîrdală.

În replică, viceprimarul de Iaşi Mihai Chirica, a declarat că nu crede că „este loc de vehemenţă atunci când vorbim despre poeţi şi despre busturi“.

Sorin Bocancea, blogger Adevărul, crede că singurul motiv pentru care primarul Nichita îl apreciază pe Adrian Păunescu este predilecţia poetului pentru „compunerea de ode către mai marii zilei“.

Bocancea i-a dedicat o odă-pamflet în 13 strofe edilului de Iaşi, care a stârnit mai multe replici similare pe Facebook. Redăm una dintre strofele pamfletului: „Întreg, al dumneavoastră, i-acum Parcul Copou/ Iar de minciuni şi falsuri urbea ne e sătulă,/ Vă mulţumim de toate, Cinstit şi Bun Erou,/ Şi se revoltă-n mine şi ultima celulă“.

Articole pe aceeaşi temă:

Proiect PSD Iaşi - bust al lui Adrian Păunescu în centrul Parcului Copou. Reacţia PNL: "Este o insultă la adresa victimelor regimului comunist"

Odă Primarului Nichita

VIDEO FOTO AUDIO Adrian Păunescu a murit. Poetul va fi înmormântat duminică cu onoruri militare

VIDEO Statuile lui Barbu Delavrancea, Ciprian Porumbescu şi Nicolae Gane au fost furate la Iaşi, chiar din Parcul Copou

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite