Restaurantul din Iaşi care a livrat pentru 130 de clienţi maioneză cu Salmonella a fost amendat cu 15.000 de lei

0
0
Maioneza folosită de restaurant conţinea Salmonella FOTO Arhivă
Maioneza folosită de restaurant conţinea Salmonella FOTO Arhivă

Un restaurant de tip fast-food a fost amendat cu 15.000 de lei de Direcţia Sanitar-Veterinară şi de Direcţia de Sănătate Publică după ce peste 130 de oameni au fost internaţi cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară cauzată de bacteria Salmonella, identificată în maioneză.

Agapa fast-food din Iaşi a fost amendat cu 15.000 de lei de DSP şi DSV Iaşi. Peste 130 de ieşeni care au mâncat săptămâna trecută la Agapa fast-food au fost internaţi cu toxiinfecţii alimentare la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. Bolnavii, copii şi adulţi, au avut nevoie de îngrijiri medicale marţi, 15 mai, pentru simptome precum dureri abdominale şi greaţă. Cu câteva ore înainte de spitalizare, oamenii au mâncat şaorma şi alte produse de tip fast-food cu sos de maioneză. Probele ridicate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi de la restaurant au arătat că maioneza era alterată şi conţinea bacteria Salmonella. Potrivit DSV Iaşi, instituţia prelucrează în prezent probele recoltate de pe caşcavalul de la Agapa. „Am recoltat şi noi probe din materii prime şi am dat amendă de 12.000 de lei. Acum aşteptăm analizele noastre de laborator întrucât la caşcaval s-ar putea să apară stafilococ”, a precizat Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi. 

Rezultatele anchetei DSP Iaşi

Rezultatele probelor recoltate din restaurantul de tip fast-food Agapa au evidenţiat prezenţa bacteriei Salmonella. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, bacteria a fost identificată în sosurile pe care fast-food-ul le vindea clienţilor. „Facem precizarea că în urma prelucrării probelor recoltate de la sediul unităţii de alimentaţie publică s-a constatat prezenţa bacteriei Salmonella, în principal în sosurile preparate la sediul unităţii”, se arată într-un comunicat al DSP. Conform acestuia, ancheta epidemiologică la restaurantul Agapa a fost declanşată marţi, 15 mai, după ce Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi a semnalat că a internat zeci de pacienţi cu toxiinfecţie alimentară, în câteva ore. 

După ultima centralizare a datelor, DSP Iaşi arată că numărul oamenilor afectaţi de mâncarea de la Agapa a ajuns la 134, patru dintre aceştia fiind din judeţul Vaslui, iar 130 din judeţul Iaşi. 71 de ieşeni care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, iar alţi 10 au fost consultaţi pe internare de zi. Alte şapte cazuri medicale au fost evaluate de medicii de familiei. „Inspectorii sanitari au sancţionat unitatea cu amendă contravenţională în valoare de 3000 lei şi sancţiune complementară de suspendare a activităţii unităţii”, mai punctează DSP în comunicatul transmis. 

DSP Iaşi a recoltat din restaurantul Agapa opt probe de aliment şi 25 de probe de sanitaţie, care au fost lucrate în laboratorul instituţiei. Conform medicilor infecţionişti, toţi bolnavii au declarat că au consumat produse de tip fast-food în perioada 13 -14 mai. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite