Proiectul care scoate în evidenţă „sărăcia menstruală”. „Absorbantele sunt un drept, nu un privilegiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Absorbante pentru toate
FOTO Facebook/Absorbante pentru toate

Proiectul „Absorbante pentru toate” a fost iniţiat de un grup feminist intersecţional din Iaşi ce militează pentru dreptul fiecărei persoane cu menstruaţie de a avea acces la obiecte de igienă intimă

O problemă actuală în Uniunea Europeană, dar şi foarte delicată este „sărăcia menstruală”. Produsele de care femeile au nevoie sunt costisitoare, de aceea, multe dintre ele nu îşi permit să le cumpere. Câteva tinere au luat iniţiativa de a veni în sprijinul acestor femei. 

Irina este ieşeană şi, împreună cu câteva prietene, a pus bazele proiectului „Absorbante pentru toate”. Tinerele fac pachete cu produse de igienă pe care le împart femeilor care nu au bani să le cumpere. 

Povestea grupului „Absorbante pentru toate” a început în martie 2019, când o mână de activiste feministe din Iaşi, inspirate de modelul de acţiune directă al mişcării globale Food Not Bombs, şi-au propus să organizeze ceva asemănător pe tema lipsei accesului la produse de igienă intimă pentru persoanele din medii precare, mai ales cele fără adăpost.

„Prima colectă a fost organizată de 8 martie 2019 şi, profitând de semnificaţia simbolică a acestei zile, ne-am dorit să atragem atenţia asupra inegalităţilor sociale din jurul ideii de igienă menstruală, cum încă există foarte multe persoane ce nu au acces la absorbante şi obiecte de igienă intimă, iar aceste inegalităţi se adâncesc mai mult cu cât gradul de precaritate este mai mare. Absorbantele sunt un drept, nu un privilegiu”, spun reprezentantele grupului „Absorbante pentru toate”. 

Acestea atrag atenţia asupra sărăciei menstruale. Sunt foarte multe persoane care nu-şi pot cumpăra produse de igienă menstruală, motiv pentru care unele dintre ele nu pot merge la şcoală sau la serviciu. 

Pentru multe femei, produsele de igienă menstruală înseamnă o cheltuială în plus, mai ales pentru cele care locuiesc pe stradă. Astfel, ieşeanca Irina Felea, împreună cu prietenele ei şi alţi oameni care vor să ajute, pregătesc lunar pachete pe care le oferă gratuit femeilor care au nevoie. 

Bărbaţii, încurajaţi să doneze

Reprezentantele „Absorbante pentru toate” încurajează în special bărbaţii să doneze, pentru că ei nu trebuie să dea aceşti bani lunar pe produse de igienă intimă. De asemenea, prin intermediul proiectului poate ajuta oricine îşi doreşte să vină în sprijinul femeilor care nu-şi permit aceste produse. 

„Ne organizăm la nivel local pentru a aduce comunitatea mai aproape de problemele celor mai precari şi precare dintre noi, şi pentru a crea solidaritate şi coeziune într-o societate dezbinată de individualism şi lupta după putere şi bani. Oricine se identifică cu valorile noastre se poate alătura grupului «Absorbante pentru toate». Ne bucurăm întotdeauna de membre şi membri noi şi de orice fel de suport”, mai spun reprezentantele grupului „Absorbante pentru toate”. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum poţi afla ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

Incident aviatic deasupra Mării Negre. Avioane de luptă ruseşti au escortat două avioane americane de recunoaştere

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite