Primul deces la un pacient cu „Flurona“ în România

0
Publicat:

O femeie în vârstă de 74 de ani diagnosticată cu "Flurona", termen folosit pentru infecţia simultană cu virusul gripei sezoniere şi COVID-19, a decedat, a anunţat, luni, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi, dr Florin Roşu.

Femeia s-a stins din viață la spital FOTO Adevărul
Femeia s-a stins din viață la spital FOTO Adevărul

Potrivit sursei citate, pe lângă cazul acestei femei, a mai fost înregistrat încă unul, al unui bărbat în vârstă de 69 de ani, ambii cu domiciliul în judeţul Iaşi, relatează Agerpres.

"Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee şi afectare pulmonară fiind internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS- CoV2 şi virusul respirator sinciţial. A fost confirmat diagnosticul de 'flurona', în cazul ambilor bolnavi. Ei au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secţia de Terapie Intensivă", a declarat dr Florin Roşu.

În urma tratamentului administrat de echipa multidisciplinară a spitalului, formată din medic ATI şi medic de boli infecţioase, bărbatul a fost externat în cursul zilei de ieri, evoluţia sa urmând a fi supravegheată de acum de medicul de familie.

"Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul acesteia", a declarat dr Florin Roşu.Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" a mai precizat că niciunul dintre pacienţi nu era vaccinat. 

Riscuri mai mari

La Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București au apărut primele cazuri de flurona – dublă infecție: atât cu SARS-CoV-2, cât și cu virus gripal. Simptomatologia este zgomotoasă, atrag atenția infecționiștii, copiii sub 5 ani și vârstnicii cu boli cronice fiind categoriile cele mai vulnerabile.

Au apărut primii pacienți cu dublă infecție: SARS-CoV-2 și gripă – numită flurona de către specialiști, iar pentru anumiți pacienți prognosticul poate fi rezervat. Este anunțul făcut de medicii de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București.

 „Însumarea se referă și la riscul mai mare de a avea complicații pulmonare cu insuficiență respiratorie, dar nu numai pulmonare. Și, de aici, evoluția ar putea fi nefavorabilă. Suntem în plin sezon de gripă și de alertă epidemică foarte apropiată de epidemie, probabilitatea ca în viitorul apropiat – adică ianuarie cu maximă intensitate și februarie – să avem cele două virusuri concomitente, există”, explică Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite