Primul deces cauzat de gripă, în 2024, la Iași. Medicii atrag atenția că soluția de prevenire a infecției este vaccinarea

0
Publicat:

Numărul pacienţilor care prezintă viroze respiratorii este într-o continuă creştere, iar în judeţul Iaşi, gripa a cauzat primul deces. Vaccinarea este, conform medicilor, principala metodă de prevenţie.

Gripă SURSĂ FOTO Shutterstock
Gripă SURSĂ FOTO Shutterstock

Cu toate acestea, ieşenii nu s-au îngrămădit pentru a se vaccina, o arată cifrele prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

Câţi ieşeni s-au vaccint antigripal?

Principala metodă prin care putem preveni îmbolnăvirea este vaccinarea antigripală, susţin cadrele medicale. La nivelul Iaşului, de la începutul campaniei de imunizare, s-au vaccinat nu mai puţin de 52.852 de ieşeni. Dintre aceştia, 51.647 au beneficiat de vaccin antigripal compensat, iar 1.205 ieşeni au plătit serul din banii proprii.

,,Este clar că vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai bună de prevenţie a gripei. Totodată, nu trebuie să uităm să avem o igienă corespunzătoare, să evităm spaţiile aglomerate şi contactul cu persoanele bolnave. Totodată, este recomandat să ne prezentăm în triajul Spitalului de Boli Infecţioase pentru a beneficia de tratament corespunzător din partea cadrelor medicale”, a precizat dr. Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase ,,Sf. Parascheva” din Iaşi.    

Gripa a provocat primul deces în Iaşi

În intervalul 22-28 ianuarie 2024, gripa a făcut şi prima victimă în judeţul Iaşi. Este vorba despre un pacient în vârstă de 65 de ani. Totodată, în această perioada s-au înregistrat, la nivelul judeţului, nu mai puţin de 8.401 cazuri de infecţii respiratoria acute.

Astfel, s-a înregistrat un număr cu 17.03% mai multe cazuri faţă de săptămâna anterioară perioadei menţionate, când au fost înregistrate 6.970 cazuri.

Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 22-28.01.2024 s-au înregistrat 8.401 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 17,03 % mai multe față de săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 6970 cazuri. Dintre acestea, 6.657 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.288 sunt pneumonii și 456 sunt cazuri de gripă. În intervalul de timp menționat, s-a înregistrat un deces cauzat de gripă”, au declarat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite