Pelerinajul la Sfânta Parascheva. La fiecare oră, un pelerin are nevoie de îngrijiri medicale

0
Publicat:

Peste 45.000 de credincioşi s-au închinat până duminică, 9 octombrie, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în timp ce la rând aşteaptă aproximativ 2.500 de persoane.

Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la racla Sfintei Parascheva  Sursa foto: doxologia.ro
Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la racla Sfintei Parascheva Sursa foto: doxologia.ro

1.500 de oameni se închină, pe oră, la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Orele s-au topit într-un lung șir de pelerini. În primele 24 de ore de la scoaterea raclei cu moaștele sfinte în curtea Mitropoliei, 25 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, cei mai mulți acuzând stări de amețeală din cauza deshidratării.

„În primele 24 de ore de activitate la Catedrală am avut 25 cazuri medicale, dintre care doar un pacient cu crize comitiale a fost transportat la spital, ceilalți au avut hipertensiune arterială, lipotimie sau dureri abdominale. Majoritatea au fost din județul Ilfov”, explică medicul Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași.

Totodată, de la începutul săptămânii, de când s-au așezat primii pelerini la rând, 72 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar patru dintre acestea au fost transportate la spital.

Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă sâmbătă dimineaţă din interiorul catedralei, apoi a fost aşezată într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult, iar până la publicarea acestui articol au trecut pe la raclă 45.400 de persoane, în timp ce alţi 2.500 de pelerini aşteaptă la rând.

Pe perioada pelerinajului, sute de voluntari și slujitori ai Bisericii vor fi, în permanență, printre credincioși. Pelerinii vor primi și pachete cu alimente, ceai și cafea.

Pelerinajul a început sâmbătă, 8 octombrie, la ora 06.00, odată cu scoaterea raclei cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitană. În urma unei procesiuni, racla cu moaştele a fost aşezată într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.

Până pe 15 octombrie, se estimează că peste 300.000 de credincioşi vor veni la Iaşi pentru a participa la slujbele religioase şi alte activităţi desfăşurate în spaţiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor fiind 13-14 octombrie.

Viața Sfintei Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pă­mânt în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învă­țătură în limba română despre viața sfin­­tei o găsim în „Cartea românească de în­vă­ță­tură” a mitropo­litului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

Mărturiile târzii despre viaţa sfintei au consemnat faptul că pe când avea în jur de 10 ani, Parascheva a auzit citindu-se în biserică din Evanghelia după Marcu, iar versetul „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” a impresionat-o într-atât de mult încât a împărţit săracilor toate hainele pe care le purta – astfel de gesturi deveniseră o obişnuinţă pentru Parascheva, contrar opiniilor părinţilor ei. Sfârşitul vieţii pământeşti a Sfintei Cuvioase Parascheva a fost în locurile natale, pe când avea în jur de 25 de ani, întorcându-se în localitatea de baştină.

Descoperirea trupului Sfintei Parascheva a fost considerată de creștini un miracol. Atunci când camarazii unui marinar mort au aruncat trupul acestuia peste bordul navei, acesta a fost descoperit de un călugăr, care s-a îngrijit de înmormântarea lui. Venind şi alţi creştini, au săpat o groapă pentru cel decedat, dar în locul acela au descoperit trupul întreg şi frumos înmiresmat al unei femei. Era Sfânta Parascheva.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite