Patru case pe zi, norma în construcţii la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul din Bucium al lui Fenechiu
Cartierul din Bucium al lui Fenechiu

Criza economică nu i-a lovit pe ieşeni. Cel puţin în statistici piaţa construcţiilor prosperă iar ofertele ajung şi la un milion de euro.

Datele oficiale arată că în judeţul Iaşi se construieşte mai ceva ca-n Epoca de Aur. Bilanţul realizat de Direcţia Judeţeană de Statistică pentru anul 2011 arată că autorităţile au eliberat autorizaţii de construire pentru 1.712 clădiri cu scop rezidenţial. „Numărul acestora este în scădere cu 13%, anume 256 de autorizaţii. Pe medii de rezidenţă s-a înregistrat o scădere de 18,2% în mediul urban, cu 81 de autorizaţii, şi de 11,5% în mediul rural", susţine Gheorghe Chirilă, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi. Conform reprezentanţilor instituţiei, gospodarii din mediul rural sunt mai harnici când vine vorba despre ridicarea de construcţii. 1.347 de autorizaţii au fost emise pentru imobilele noi din satele şi comunele ieşene şi doar 365 pentru oraşele şi municipiile din judeţ.

Îşi revine piaţa imobiliară? Ieşenii au încheiat anul trecut câte 51 de tranzacţii pe zi

Astfel, datele centralizate pentru anul trecut arată că la Iaşi au fost demarate, în medie, 4,6 construcţii în fiecare zi.

Cât costă cea mai scumpă casă din Iaşi

Comunele Aroneanu şi Bârnova se pare că sunt zonele preferate ale celor care îşi construiesc o casă în afara Iaşiului. În aceste localităţi se regăsesc, de altfel, şi cele mai multe oferte imobiliare din mediul rural. Astfel, în zona Bârnova preţul unui imobil de 120 de metri pătraţi ajunge la 65.000 de euro, pe când o casă de 350 de metri pătraţi poate fi cumpărată în prezent cu 220.000 de euro. Preţurile în comuna Aroneanu variază între 47.000 de euro pentru 82 de metri pătraţi şi 160.000 de euro pentru un imobil de 210 metri pătraţi.

Oferte bogate la agenţiile imobiliare din judeţ se regăsesc şi în comunele Popricani, Iezăreni şi Chicerea, iar preţurile variază între 25.000 şi 140.000 de euro. Cea mai ieftină achiziţie din mediul rural este, la ora actuală, o casă de 75 de metri pătraţi în comuna Chicerea. Pentru cele trei camere din zona Costuleni, vie şi pomi fructiferi proprietarul cere doar 25.000 de lei.

În municipiu, în zonele rezidenţiale preţurile vilelor sfidează orice previziuni economice. Dacă în Centru imobilele de vânzare variază între 65.000 de euro şi 510.000 de euro, în zone precum Păcurari sau Copou, acestea ajung chiar şi la un milion de euro! Vezi AICI la ce preţ sunt evaluate cele mai scumpe case din Iaşi şi unde sunt amplasate acestea!

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Iaşi!     

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite