Pasaj cenuşiu din Iaşi, umplut de culoare. Pasarela amintește de pictorul Octav Băncilă FOTO

0
Publicat:

Pilonii de susținere ai pasarelei „Octav Băncilă” sunt zugrăviţi cu elemente inspirate de viața și opera pictorului Răscoalei din 1907, Octav Băncilă. Proiectul a mobilizat peste 20 de artişti din toată țara.

Și 15 elevi ai Colegiului de Artă din Iași au luat parte la proiect  FOTO Alina Batcu
Și 15 elevi ai Colegiului de Artă din Iași au luat parte la proiect FOTO Alina Batcu

Un pasarelă cenuşie din Iaşi s-a umplut de culoare. De la pasajul posomorât de până acum, „Octav Băncilă” devine Galerie de Artă Urbană. Cuprinde 10-20 de picturi murale de sute de metri pătrați. Proiectul de regenerare prin artă a mobilizat peste 20 de artişti din toată țara. Lor li s-au alăturat 15 elevi ai Colegiului de Artă din Iași.

De la un pasaj cu tot felul de înscrisuri și chiar mesaje obscene, „Octav Băncilă” a fost transformat într-un pasaj vesel și colorat. Acum, spațiul viu creat este un traseu cultural pentru trecători. 

Pasajul pictat după Octav Băncilă FOTO Alina Batcu
Pasajul pictat după Octav Băncilă FOTO Alina Batcu

Pe unul dintre pilonii care susțin pasajul a fost zugrăvit portretul pictorului Octav Băncilă, iar lucrarea de dimensiuni mari atrage toate privirile. Chiar și cei care circulă cu mijloacele de transport public sau cu mașinile personale se pot bucura de privirea pictorului Octav Băncilă, care a fost bine reprezentată grafic pe unul dintre pilonii pasajului, chiar la stradă. 

Artistul stradal Harcea Parcea consideră că Iașul are nevoie de regenerare urbană Iașul are nevoie de regenerare urbană. „Lucrările sunt inspirate din viața, opera sau valorile pe care pictorul Octav Băncilă le promova în opera ta. Deja avem primele picturi care sunt finalizate. Totul merge bine. Din păcate, nu vom reuși să pictăm întreaga suprafață a zidului”, adaugă artistul urban. 

Pasajul pictat după Octav Băncilă FOTO Alina Batcu
Pasajul pictat după Octav Băncilă FOTO Alina Batcu

În același timp, arta urbană din Iași amintește de contextul în care a luat naștere proiectului. „Fac o reinterpretare a tabloului 1907. Cu țăranul care fuge de pe câmpul de luptă. Și am interpretat asta în contextul războiului din Ucraina. Personajul principal nu va mai fi un țăran, ci o refugiată cu un copil în brațe”, spune Harcea Parcea.

Octav Băncilă, în viață și-n pictură

Înscris în istoria picturii româneşti printre deschizătorii de drumuri ai secolului al XX-lea, a îmbrăţişat tendinţele progresiste ale epocii sale aducând imagini noi, teme neabordate până la el. Acesta a fost pictorul Octav Băncilă.

S-a născut la 4 februarie 1972 la Botoșani. La vârsta de patru ani i-a murit tatăl, Vasile Băncilă și astfel a plecat împreună cu mama sa Profira Neculce la Iași. 

A urmat școala primară și apoi două clase la Liceul Ștefan cel Mare. În perioada 1893-1898, pictorul a urmat Academia de Arte Frumoase din München. A făcut călătorii în Italia și Franța, unde a vizitat muzee și a studiat operele marilor maestri renascentiști. După ce s-a întors în țară, a făcut stagiul militar la Iași. În 1901 a fost profesor de caligrafie și desen la Școala Normală Vasile Lupu și Liceul Ștefan cel Mare.

Octav Băncilă a lăsat posterității o operă caracterizată de un realism critic foarte puternic, artistul fiind cunoscut ca un deschizător de drumuri și ca Pictorul răscoalelor de la 1907. A murit la data de 3 aprilie 1944. După moartea sa, cele mai renumite lucrări au fost selecţionate pentru expoziţiile din străinătate, de la Paris, Budapesta, Moscova.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite