Păruială între fete la un colegiu de prestigiu din Iaşi, după ce o elevă a venit cu un cuţit la ore. „Nu ştiu ce se întâmpla dacă nu aveam agent de protecţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incident grav petrecut într-un colegiu de prestigiu din judeţul Iaşi. O elevă a intrat în incinta uităţii de învăţământ cu un cuţit de bucătărie şi şi-a ameninţat o colegă că o răneşte. Conducerea şcolii i-a scăzut drastic nota la purtare elevei agresoare şi a anunţat autorităţile.

Două eleve de clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani (judeţul Iaşi) s-au păruit în toaleta şcolii pe fondul unui conflict mai vechi, una dintre ele ameninţând că o va răni pe cealaltă. Minorele au fost despărţite de agentul de protecţie al unităţii de învăţământ, care la percheziţia corporală a descoperit în buzunarul agresoarei un cuţit de bucătărie. Incidentul s-a petrecut la finalul cursurilor de vinerea trecută, în jurul orei 19.00. În acel moment, în şcoală se afla directorul adjunct şi unul dintre diriginţii elevelor implicate în conflict.

După analizarea cazului, conducerea Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani a dispus scăderea notei la purtare a elevei care avea un cuţit asupra sa. „Sursa conflictului încă este neclară şi pentru noi, deoarece fetele se acuză între ele. Înţeleg că este o discuţie în contradictoriu plecată de la apartenenţa la grupuri diferite a celor două eleve. Situaţia a fost prevenită la timp pentru că agentul de pază făcea verificare de la finalul orelor şi le-a găsit păruindu-se într-o baie, înainte ca eleva agresoare să folosească arma albă. Ce se întâmpla însă dacă asociaţia părinţilor nu plătea un agent de protecţie – pentru că şcolile nu au asigurată protecţia, ci doar un paznic  – nu ştiu. După accident, eleva agresoare a povestit că nu avea de gând să folosească obiectul, pentru că se temea. Cealaltă fată a spus totuşi că a fost ameninţată“, a arătat profesorul Carmen Dimitriu, directorul Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani.

Potrivit cadrului didactic, eleva care a pornit conflictul are o situaţie deosebită, fiind inclusă de mai multă vreme în programul de consiliere cu psihologul şcolii. Tânăra, originară din localitatea Valea Seacă, nu o are alături pe mama sa care este plecată la muncă în străinătate, iar tatăl ei este grav bolnav. Minora mai are grijă de două surori mai mici, toate trei aflându-se sub tutela bunicii.

„Actul pe care eleva l-a făcut nu se justifică, drept dovadă i-am scăzut nota la purtare la şase. Însă este un elev cu probleme din cauza acestui context social. Fenomenul de plecare a părinţilor în străinătate îi afectează foarte mult pe elevi. De multe ori, şcoala este nevoită să preia întreaga educaţie a acestor copii“, a mai subliniat directorul.

Conform conducerii şcolii, ambele eleve au rezultate bune, tânăra agresată fiind o adolescentă fără probleme, care a obţinut mereu note foarte mari la învăţătură. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), astfel de incidente apar la un anumit interval de timp în şcolile din judeţ din cauza mai multor factori. Pe de o parte, elevii adolescenţi intră în astfel de conflicte din cauza vârstei şi, pe de altă parte, situaţia lor familială poate fi un motiv în plus pentru a recurge la încăierare. „Incidentul a fost semnalat la ISJ de conducerea şcolii care a luat măsurile necesare. A fost o altercaţie între două eleve, una cu o situaţie specială. Din păcate, astfel de cazuri apar peste tot, chiar şi la un liceu de prestigiu, cum este în cazul de faţă. De aceea, roluri deosebite în prevenirea şi administrarea conflictelor îl au dirigentele, profesorii, părinţii şi psihologii“, a subliniat profesorul Camelia Gavrilă, inspector general ISJ.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite