"Oraşul cu fete sărace", o nouă premieră în regia lui Radu Afrim la Naţionalul ieşean

0
0
"Oraşul cu fete sărace", regia Radu Afrim FOTO Iulian Ursachi
"Oraşul cu fete sărace", regia Radu Afrim FOTO Iulian Ursachi

În ultimul weekend din februarie, exact la un an de la premiera spectacolului "Dansul Delhi", regizorul Radu Afrim se reuneşte cu o parte din trupa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi pentru a pune în scenă un nou spectacol, "Oraşul cu fete sărace".

Sfârşitul lunii februarie aduce ieşenilor care iubesc teatrul o nouă premieră, în regia îndrăgitului regizor Radu Afrim. Pe 22 şi 23 februarie, de la ora 19:00, la Sala Teatru³ a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", se vor juca primele reprezentaţii ale spectacolului „Oraşul cu fete sărace”.

Proiectul porneşte de la scenariul scris de Radu Afrim după nuvelele lui Radu Tudoran, din volumul omonim de debut, iar realizarea lui a fost sprijinită de scenograful Cosmin Florea, de Diana Roman care a asigurat aranjamentul vocal şi pregătirea muzicală şi de o echipă de actori, care a reunit atât  nume consacrate ale trupei ieşene, cât şi talentaţi absolvenţi şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi: Ada Lupu, Puşa Darie, Cosmin Maxim, Ionuţ Cornilă, Dumitru Năstruşnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Diana Amitroaie, Ioana Aciobăniţei, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu. 

Întrebat ce l-a inspirat să facă acest spectacol şi care sunt ideile-cheie după care s-a ghidat, regizorul Radu Afrim mărturiseşte: „E despre restituire: a unei lucrări clasice  aproape uitate din literatura română. E despre reconstituire: a unei atmosfere familiare şi totuşi stranii. E despre rescriere (vine în continuarea încercărilor mele cu <<Inimi cicatrizate>> după Max Blecher, <<Năpasta>> după Caragiale şi <<Pădurea spânzuraţilor>> după Liviu Rebreanu). E despre regretul că timpul trece peste atâtea pagini sublime de literatură veche pe care aproape nimeni nu le mai deschide. Apoi, e despre oraşul ăsta cu fete sărace, dintr-o ţară cu fete sărace, plină de poezie tristă. O tristeţe fără sfârşit  ca sărăcia  însăşi.”

Imagine din spectacolul "Oraşul cu fete sărace", regia Radu Afrim FOTO Iulian Ursachi

Orasul cu fete sarace

După premieră, următoarele reprezentaţii sunt programate pe 2, 3, 6 şi 15 martie, ora 19:00, Teatru³. Biletele pot fi achiziţionate de la  Agenţia Teatrală sau online, pe teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.

Mai puteţi citi:

INTERVIU Radu Afrim: „Cred că ieşirea «Pădurii spânzuraţilor» la public a fost un moment magic. Şi în astfel de momente magice uiţi că lucrezi într-un sistem bolnav“

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri