Orășenii care nu pot depozita gunoiul în pubele inteligente de două milioane de euro. Motivul e halucinant

0
Publicat:

Noile tehnologii îi pun în dificultate pe ieșeni, după ce firma de salubritate din oraș a fost dotată cu pubele inteligente, care se pot deschide doar pe bază de cartelă.

Pubele inteligente. FOTO Salubris
Pubele inteligente. FOTO Salubris

Mai multe persoane au sesizat că, deși unele cartiere au fost dotate cu astfel de pubele, locuitorii din zonă nu au primit cartele pentru a avea acces și pentru a putea colecta selectiv deșeurile.

„Aș vrea să semnalez o problemă cu care m-am confruntat în ultimele săptămâni, anume imposibilitatea de a depozita selectiv deșeurile de hârtie, carton, plastic, sticlă, la punctele zonale ale Salubris. Containerele au fost dotate brusc cu acces pe bază de cartelă, iar cartelele pot fi obținute de locatarii din zonă de la asociațiile de proprietari de care aparțin. În cazul asociației de care aparțin, Salubris nu a transmis din timp și clar detalii despre acest proiect. Pe de o parte, ni se spune că suntem codași la colectarea selectivă, dar, printr-o ironie tristă, ei contribuie din plin la acest lucru”, a transmis ieșeanul Adrian Crișan, semnalând o problemă din cartierul Tătărași. 

Aceeași problemă o au cetățenii din mai multe cartiere, însă Salubris spune că a anunțat din timp și, în plus, pe pubele sunt puse anunțuri care arată că accesul la pubele se va face doar cu cartelă. Compania susține că asociațiile de proprietari trebuie să se ocupe mai departe de împărțirea cartelelor pe care le-au primit de la firma de salubritate subordonată Primăriei. 

Tomberoanele inteligente au fost cumpărate de către Primărie în urmă cu doi ani, iar proiectul a costat circa două milioane de euro, însă nu s-a putut pune în practică până în prezent, din cauza softului care nu funcționa, pentru a ține evidența colectării selective. 

Mulți ieșeni nu colectează selectiv

Compania de salubritate a montat în mai multe zone din oraș camere video pentru a observa cum se debarasează ieșenii de deșeuri. 

Ieșenii care nu respectă colectarea selectivă și nu aruncă deșeurile într-un mod corect la punctele gospodărești din jurul blocurilor riscă amenzi usturătoare din partea municipalității.

Mai multe persoane au fost surprinse în ultima vreme de camerele de supraveghere video din jurul blocurilor nerespectând regulamentul companiei de salubritate, iar aceștia vor fi sancționați, transmite Salubris.

„Colectarea selectivă a deșeurilor este obligatorie conform legislației în vigoare. Zilnic camerele de supraveghere ale punctelor gospodărești surprind cetățeni care încalcă legea. În imagini se poate observa cum o femeie își lasă un sac plin cu deșeuri lângă punctul gospodăresc, în timp ce un bărbat aruncă deșeurile într-un mod selectiv. În grabă o altă femeie vine cu doi saci negri, lăsându-i la întâmplare în fața containerelor. Femeile riscă să fie amendate conform legislației. Deșeurile sunt aruncate la întâmplare, fără a se respecta colectarea selectivă și depozitarea lor în containerele atribuite fiecărui tip de deșeu”, au transmis reprezentanții companiei de salubritate. 

Amenzile pot ajunge până la 500 de lei, pentru cei care nu respectă precolectarea selectivă sau aruncă deșeurile în afara recipientelor din punctele de colectare din municipiul Iași. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite