„Ocean's Eleven” moldovenesc. Patru tineri, autorii unui jaf ca-n filme, în Iaşi: magazin golit de sute de laptopuri şi telefoane. Detaliul care i-a dat de gol

0
0

Patru tineri au dat lovitura într-o noapte, după ce au tăiat acoperişul de la un magazin de electronice şi au furat telefoane şi laptopuri în valoare de peste 600.000 de lei. Hoţii au fost identificaţi după obiectele folosite în timpul jafului şi au fost trimişi în judecată.

Un jaf ca-n filme a fost desluşit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, care au trimis în judecată patru tineri, originari din diferite oraşe ale ţării. Puşi sub acuzare pentru furt calificat Dan Trăistuiţă (30 de ani), Florin Daniel Stăiculescu (32 de ani), Marius Cristian Măcăşoi (31 de ani) şi Valentin Ştefan Panait (31 de ani) au creat o pagubă de peste 600.000 de lei unui magazin de Iaşi, după ce l-au golit de telefoane de ultimă generaţie şi laptopuri, în doar câteva ore.

Hoţii au pus la punct în detaliu jaful, fiind daţi de gol de obiectele folosite în timpul furtului, lăsate la faţa locului, după ce anchetatorii au reuşit să afle de unde fuseseră cumpărate. În rechizitoriu trimis în instanţă de procurorii ieşeni se menţionează că cei patru tineri au o relaţie de prietenie de aproximativ doi ani, fiecare dintre ei având la activ multiple infracţiuni de furt, comise fie în ţară, fie în străinătate.

Cum au pus la punct jaful

Cei patru s-au întâlnit iniţial în luna noiembrie 2015, în oraşul Câmpulung din judeţul Argeş, unde au decis să dea o spargere la un magazin de electronice din judeţul Iaşi sau din judeţul Bacau. În aceeaşi lună, Măcăşoi, Panait şi Stăiculescu au venit în localitatea ieşeană Leţcani, pentru a participa la botezul fiicei prietenului lor Dan Trăistiuţă. La acea petrecere, notează anchetatorii, cei patru ar fi pus la punct detaliile jafului pe care aveau să îl comită la magazinul Altex. Hoţii au ales să dea spargerea la magazinul situat în complexul comercial Era, situat în afara Iaşiului.

Mai întâi, hoţii au mers în timpul programului în magazin pentru a vedea cum sunt dispuse camerele de supraveghere şi cum să intre fără a declanşa sistemul de alarmă. Ulteror, înainte de a da lovitura, Dan Trăistiuţă a mers la Dedeman de unde a achiziţionat cele necesare furtului: o scară metalică, o funie, un levier ş.a. În noaptea de 4 spre 5 decembrie, cei patru au plecat cu două maşini spre complexul Era, oprind la aproximativ 500 de metri de magazin şi deplasându-se pe jos până la clădire. Ulterior, s-au urcat pe acoperişul magazinului şi au tăiat cu un foarfece o bucată din acoperişul metalic, după care Stăiculescu, având faţa acoperită cu o mască, a coborât pe o funie în magazin şi a sustras laptopurile şi telefoanele. Bunurile au fost puse în genţi şi scoase din magazin cu funia de către cei care rămăseseră în afara magazinului.


În partea de sus se observă gaura făcută de hoţii care au intrat în magazin FOTO Ziarul de Iaşi

image

Cum a fost prinşi hoţii

Hoţii au abandonat la faţa locului funia, scara şi celelalte bunuri folosite în timpul jafului, acestea fiind descoperite de către poliştii sesizaţi a doua zi de către reprezentanţii magazinului. Un prim pas făcut de anchetatori a fost identificarea locului de unde bunurile fuseseră achiziţionate de hoţi. Au aflat astfel că fuseseră cumpărate de la Dedeman. Ulterior, au obţinut imaginile de pe camerele de supraveghere de la acel magazin, dar şi facturile, aflân că cel care le cumpăraseră a fost Dan Trăistiuţă. Anchetatorii au obţinut mandat de percheziţie şi în data de 14 decembrie Trăistiuţă a fost arestat.

„Deşi iniţial Trăistiuţă Ion Dan nu a dorit să dea declaraţii cu privire la comiterea faptei şi nici nu a colaborat cu organele de anchetă penală în vederea identificării celorlalţi autori şi pentru recuperarea prejudiciului, acesta uzitând de dreptul de a nu da declaraţii, ulterior, la data de 24 februarie 2016, în prezenţa apărătorului ales, acesta a recunoscut comiterea faptei, indicând totodată adresele la care ar fi putea fi găsite bunuri provenite din furt”, se precizează în rechizitoriu.

Anchetatorii i-au identificat apoi şi pe Măcăşoi şi Panait, care au recunoscut comiterea faptei şi au fost şi ei arestaţi. Singurul care a rămas liber este Florin Stăiculescu, despre care procurorii cred că ar fi fugit în Italia sau în Germania, pe numele său fiind emis un mandat de arestare în lipsă.El este dat în urmărire internaţională în prezent.

Majoritatea bunurilor furate au fost vândute ulterior jafului de către hoţi, Altex constituidu-se parte civilă în proces cu suma de 638.872 de lei, sumă cu care a rămas păgubită.

Stenograme: Cum negocia unul dintre hoţi marfa, pe Whatsapp

Dan Trăistiuţă (hoţul din Leţcani, n.r.): Salut Marius Dan sunt ce faci esti bine?
Marius Craiova: Salutare. Da. Sunt bine. Cu munca in fiecare zi
D.T.: Ma bucur apropo de munca dispui de circa 90000/10000 euro azi maine? 100000 euro. Am ce iti trebuie. Poate nu chiar 90-100 mi dar in jur de atat. Ok eu in seara asta asi putea ajunge la tine daca tear interesa
M.C.: Am inteles. Imi poti tr lista sa o vad?
D.T.: Um pic mai tarziu. Conduc acum(...)
D.T.: Si pe 6s de 16 si pe 6s de 64? Ca vb cu cineva si mi se pare ca fura curent. Stiu ca esti super ocupat dar am nevoie de sfatul tau
M.C.: Spune cat iti oferi Dan
D.T.: Eu sami ofer sau cum? Nu am inteles
M.C.: Cat iti oferi pe 6s-uri?
D.T.: Eu aveam in cap pe tot undeva la 81.000 de euro
M.C.: Pe telefoane cat voiai sa iei? Minim
D.T.: Pe toate?
M.C.: Da. Care este pretul minim
D.T.: Eu voiam undeva la 59.000 de euro
M.C.: Nu este mult? Doar atat fac laptoruile?
D.T.: Nu am inteles ce vrei sa spui
M.C.: Nu este mult pe telefoane/ Nu am facut niciun calcul. Eram curios
D.T.: Da dar zi tu ce team intrebat ca asta unde vreau sa le dau numi ia leptopurile
M.C.: Avand in vedere ca sunt mai multe 6s-uri. Mi se pare ok. Acceptabil
D.T.: Da dat tu nu le ei zimi cat ai dat tu pe ele fiecare in parte ca sa stiu. Cum sa le dau ca altfel nu le dau degeaba ca doar nu a muncit cu mine. De exemplu eu aveam in minte pe ala 6s de 128 sa cer minim 35. Si asta da 30 deci fura curent
M.C.: Este un 6s de 128 Dan. Il poti lasa asa. Dar incearca sa cresti pretul la cele de 64 la un 28
D.T.: Si la alea de 16 cat
M.C.: La 26 minim. Eu le vand pe 29. Le am la 29,5
D.T.: Ok. Multumesc. Eu am vorbit cu cei de pa aici si se imparte pot sati aduc ceva tie asa de contrl sau nimic? Ca fiecare are cunostintele lor si mie numi convine ce se ofera pe la bucuresti sunt mafiota aia. Fura curent
M.C.: Nu ma bag la ele, Dan. Nu de data asta. Am din fiecare o gramada
D.T.: Ok
M.C.: Sa te ajut cu un sfat o pot face
D.T.: Multumesc de sfat
M.C.: Npc

 

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite