Rusia a câştigat un proces de 50 de miliarde de dolari pentru demantelarea Yukos. Argumentul Moscovei: nu a ratificat un tratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai importante active ale Yukos au ajuns în curtea companiei ruse de stat Rosneft
Cele mai importante active ale Yukos au ajuns în curtea companiei ruse de stat Rosneft

Un tribunal olandez a decis miercuri că Rusia nu trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari către foştii acţionari majoritari ai Yukos, o victorie majoră pentru Moscova în disputa privind demantelarea companiei care a fost la un moment dat cel mai mare producător de ţiţei din ţară.

Reamintim, Curtea de la Haga a decis în urmă cu doi ani că Rusia trebuie să plătească 50 de miliarde de dolari holdingului GML, care deţinea majoritatea acţiunilor Yukos. Acum, Tribunalul Districtului Haga a casat decizia Curţii de la Haga deoarece nu ar fi avut jurisdicţie în acest dosar. Şi asta pentru că avea la bază un tratat energetic pe care Rusia l-a semnat, dar nu l-a ratificat.

Cum nu l-a ratificat, Rusia nu se supunea prevederilor acestuia.

Foştii acţionari au anunţat că îşi vor continua lupta în justiţie şi că vor contesta decizia în apel şi susţin că „distrugerea Yukos a fost motivată politic“.

Yukos era controlat de către oligarhul rus Mikhail Hodorhovski. Rusia a acuzat Yukos de evaziune fiscală, spălare de bani şi fraudă în valoare de 27 de miliarde de dolari. Cum compania nu a putut plăti aceşti bani, a fost scoasă la vânzare pe bucăţi, cele mai importante active fiind preluate de către compania de stat Rosneft. Alte active au fost cumpărate de grupurile italiene Enel şi Eni şi au fost ulterior răscumpărate de Gazprom.

Hodorhovski, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, începuse în urmă cu 13 ani să îşi folosească averea vastă pentru a finanţa partidele de opoziţie din ţară. Ulterior, acesta a fost încarcerat, fiind închis aproape zece ani.

Rosneft îl are acum ca preşedinte pe Igor Sechin, fost vicepremier rus, considerat mâna dreaptă a preşedintelui rus Vladimir Putin.

GML deţinea 60% din acţiunile Yukos. Chiar dacă GML a câştigat procesul, Hodorkovski nu are dreptul la nicio sumă deoarece el şi-a transferat cota sa de acţiuni către un alt acţionar al GML, Leonid Nevzlin, în încercarea de a proteja compania de deciziile tribunalelor ruse. Acum Nevzlin deţine singur puţin peste 70% din acţiunile GML, în vreme ce alţi patru ruşi - Platon Lebedev, Mikhail Brudno, Vladimir Dubov şi Vasily Shakhnovsky – au fiecare aproape 7,5%.

Platon Lebedev a fost eliberat şi el din închisoare în ianuarie 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite