Nebuloasa banilor publici băgaţi la Iaşi în fotbalul falimentar. Primăria refuză să dezvăluie bugetul CSMS Iaşi pentru 2012

0
0
Stadionul "Emil Alexandrescu" din Copou, Iaşi FOTO: Adevărul
Stadionul "Emil Alexandrescu" din Copou, Iaşi FOTO: Adevărul

Consilierul local Gabriel Grigore a cerut pentru a treia oară şefilor Primăriei Iaşi, în plenul unei şedinţe de Consiliu Local, să prezinte un raport al cheltuielilor făcute la clubul de fotbal, precum şi a spaţiilor aflate în administrarea societăţii SC Fotbal SA. Interpelarea consilierului a fost ignorată de primar şi viceprimar.

CSMS Iaşi, echipă aflată în subordinea Consiliului Local Iaşi, a avut un sezon 2012-2013 mediocru, retrogradând în Liga a II-a, de pe penultimul loc al clasamentului, la finalul campionatului trecut. "Performanţa" a fost reuşită în condiţiile în care există informaţii că formaţia a avut un buget impresionant pentru un club subvenţionat 100% din bani publici, peste media echipelor din prima liga.

Mai mult, în condiţiile în care multe cluburi din prima ligă se confruntă cu situaţii financiare delicate, primarul Gheorghe Nichita a declarat în timpul unei intervenţii televizate, spre finalul campionatului trecut, că jucătorii primesc câte 2.000 de euro dacă bat în deplasare şi 1.200 pentru victoriile de acasă. Tot spre finalul campionatului, gsp.ro a publicat o informaţie potrivit căreia conducerea CSMS Iaşi ar lua în calcul să dea în judecată Liga Profesionistă de Fotbal, în cazul în care va retrogada, pentru a cere despăgubiri de 6 milioane de euro în contul banilor cheltuiţi de municipalitate, plus 1 milion din drepturile de televizare.

În plenul ultimei şedinte de Consiliu Local de la Iaşi, care a avut loc ieri, 26 august, consilierul local PDL Gabrile Grigore a făcut o interpelare prin care a cerut lămuriri legate de bugetul clubului de fotbal. "Am şi eu o întrebare legată de un eveniment mai puţin plăcut care s-a petrecut săptămâna aceasta, să fie încununat cu ghilimelele de rigoare. E vorba de clubul de fotbal CSMS. FC Botoşani a ajuns pe primul loc al clasamentului: care este suma cu care a contribuit Consiliul Local în acest an la funcţionarea acestui club? Şi care credeţi că a fost eficienţa cheltuirii acestor bani?".

Viceprimarul Mihai Chirica a răspuns solicitării cu o eschivă: "Din păcate, dacă aveam întrebarea puţin mai devreme reuşeam să scoatem din contabilitate şi sumele pe care le alocăm Fundaţiei Sportului Ieşean şi fotbalului. Vă voi prezenta această informaţie într-o perioadă imediat următoare". Consilierul PDL a continuat: "Reînnoiesc solicitarea de a ni se furniza nouă consilierilor locali suma de bani pe care a cheltuit-o Consiliul Local cu clubul de fotbal în anul precedent, precum şi a spaţiilor aflate în administrarea SC Fotbal SA".

Viceprimarul a încercat un răspuns prin care a sugerat că întrebarea ar fi de natură politicianistă: "Toată execuţia bugetară, doar asta spuneam şi noi în şedinţa de Consiliu Local, este aprobată de consilieri în plen, bugetul a fost trecut prin Consiliu, execuţia bugetară este trecută prin Consiliu. E doar o discuţie de natură politica".

Datele publice referitoare la bugetul CSMS Iaşi sunt vagi şi se învârt în jurul valorii de 2 milioane de euro, cu mult mai puţin decât şefii clubului ar fi vrut să ceară despăgubiri.

Pe aceeaşi temă:

Cum a stors primarul Nichita zeci de milioane de euro din bugetul public pentru Poli Iaşi, echipa care promovează în Liga I în anii electorali

Fotbalul pe bani publici - o afacere voit falimentară. Studiu de caz: Politehnica Iaşi

FOTO Istoria fotbalului la Iaşi. 68 de ani de existenţă, opt denumiri ale echipei, zece retrogradări în diviziile inferioare şi un singur sezon de povestit nepoţilor

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite