Doar 1,7% din români donează sânge, faţă de 66% din austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Centrul de Transfuzii Bucureşti sunt ercoltate zilnic aproximativ 200 de pungi de sânge. FOTO: Adevărul
La Centrul de Transfuzii Bucureşti sunt ercoltate zilnic aproximativ 200 de pungi de sânge. FOTO: Adevărul

Doar 1,7% din români donează sânge, faţă de 66% din  austrieci sau 52% din francezi, a arătat luni, de Ziua Mondială a Donatorului, Ministerul Sănătăţii, precizând că în România există o nevoie permanentă de sânge, preparate sanguine şi de donatori fideli.

Bucureştenii au putut dona sânge, luni, în faţa Ministerului Sănătăţii, unde au fost amplasate două centre mobile, fiind marcată astfel Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să facă acest gest în mod voluntar, fără vreo recompensă, pentru a ajutat astfel la salvarea a milioane de vieţi.

"Ziua Mondială a Donatorului reprezintă o ocazie unică pentru noi, Ministerul Sănătăţii, de a aduce în atenţie şi de a le mulţumi tuturor acelor oameni care au înţeles importanţa actului donării, ajutând bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esenţială la fel ca şi contribuţia donatorilor benevoli adusă sistemelor naţionale de sănătate", a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu.

Secretarul de stat a spus că Ministerul Sănătăţii încurajează donarea benevolă de sânge, mai ales că în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25 la sută mai puţini donatori faţă de media obişnuită.

Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate şi se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.

Pentru a susţine donarea voluntară, Ministerul Sănătăţii a reînfiinţat anul trecut centrele de donare, după ce acestea au fost desfiinţate în 2011. Astfel, în toamna anului trecut au fost înfiinţate centrul de la Institutul Clinic Fundeni şi cel de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, iar secretarul de stat a precizat că MS intenţionează şi înfiinţarea centrului de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

În UE se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge - un gest de solidaritate pe care cetăţenii europeni îl fac faţă de semenii lor care au nevoie de transfuzii.

În România, numărul celor care donează continuă să rămână mic, iar cantitatea necesară de sânge este cu greu acoperită. Ponderea donatorilor, de numai doi sută, este încă prea mică în raport cu media europeană, de şase la sută.

La Centrul de Transfuzii Bucureşti sunt recoltate zilnic aproximativ 200 de pungi de sânge, în timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi.

Lipsa unei educaţii eficiente, prejudecăţile sau neconştientizarea deplină a importanţei donării de sânge sunt câţiva dintre factorii care determină numărul mic al donatorilor.

Director general al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, Andrei Rosin, a declarat că donatorii trebuie să ia în calcul inclusiv faptul că a da sânge înseamnă un beneficiu şi pentru sănătatea lor.

"Pe lângă mulţumirea că sângele lui poate salva o viaţă, donatorul îi face un bine sănătăţii proprii. Întrucât sângele are capacitatea de a se reface, celule «proaspete» ajung în fluxul circulator, contribuind la starea generală de sănătate, Totodată, studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge. În plus, donarea periodică reglează tensiunea, iar hipertensiunea, dacă apare, se va instala mai târziu decât la un nedonator", a spus dr. Andrei Rosin.

El a subliniat că, în România, strictul necesar este acoperit, nefiind probleme pentru cazurile urgente.

"Uneori, cum suntem acum, în perioada de concediu, suntem puşi în situaţia de a amâna nişte operaţii planificate care nu sunt de urgenţă. Mă refer la o proteză de şold, sau ceva de genul, nu la operaţii de urgenţă", a precizat Rosin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite