O studentă poate rămâne cu nasul în palmă după trei operaţii estetice ratate pentru care a plătit 2.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 26 de ani din Iaşi a vrut să îşi înfrumuseţeze nasul, dar susţine că a fost operată greşit de trei ori de către un medic estetician, după ce l-ar mai fi plătit şi cu 2.000 de euro

O tânără din Iaşi trăieşte un adevărat coşmar după trei operaţii eşuate realizate de medicul estetician Radu Budurcă, de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Medicul a intervenit chirurgical asupra fetei în spitalul de stat, deşi deţine şi o clinică privată, documentele medicale înregistrate în cazul tinerei conţinând o serie de suspiciuni. De exemplu, operaţia s-a realizat fără avizul şefului clinicii, după cum reiese din biletele de externare.

Managerul de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, Ioan Bîrliba, a declarat că semnătura şefului de clinică pe biletele de externare este „obligatoarie“. De asemenea, potrivit declaraţiei fetei, aceasta ar fi plătit doctorului Budurcă aproximativ 2.000 de euro, chiar dacă operaţia a avut loc la spitalul de stat. Acum tânăra nu doar că are un nas inestetic, dar are mari probleme cu respiraţia şi nu ştie ce ar păţi dacă s-ar lovi la nas.

A vrut un nas mai frumos

Povestea problemelor pacientei C.B. (26 de ani) a început în aprilie 2013. Avea sângerări nazale dese şi respiraţie greoaiei, fiind diagnosticată de medicul Ionuţ Hănţescu cu deviaţie sept nazal. Hănţescu l-a recomandat atunci pe medicul Radu Budurcă. „Mi-a spus că preţul acestei intervenţii este de 1.300 de euro, iar internarea ar trebui făcută la «Spitalul de Urgenţe»“, povesteşte C.B. 

Pe lângă operaţie de deviere de sept, C.B. spune că a vrut şi o înfrumuseţare a nasului. Operaţia a avut loc pe 3 august 2013, atunci când tânăra spune că i-a înmânat banii într-un plic mediculului Radu Budurcă. Pentru că septul încă se îndrepta spre stânga, medicul şi pacienta au mai stabilit o intervenţie chirurgicală. „În aprilie anul următor (2014) am fost programată la o a doua operaţie, înaintea căreia domnul doctor mi-a explicat costurile aferente de 2.500 de lei, neprimind chitanţă“, a mai spus C.B. După a doua intervenţie, tânăra a rămas cu o cicatrice pe nas. „Am început să mă demoralizez foarte mult, nu am mai vrut să mai socializez absolut deloc considerând că sunt dizgraţioasă“, mai relatează tânăra din Iaşi. 

Nereguli în acte

image

Teodor Stamate, şeful clinicii de la „Sfântul Spiridon“, spune că nu şi-a pus semnătura pe niciunul dintre biletele de externare. De asemenea, nu este foarte clar încă dacă operaţia era necesar a fi efectuată într-un spital de stat, având în vedere că, au mai susţinut şefii unităţii sanitare, operaţiile de rinoplastie pot fi făcute în spital de stat doar dacă „viaţa sau buna desfăşurare a vieţii pacientei este este în pericol“. Managerul Ioan Bîrliba a declarat că vor declanşa o anchetă.

Radu Budurcă a admis realizarea intervenţiilor chirurgicale, însă a negat că a primit bani pentru ele. Referitor la legalitatea efectuării în spital, Budurcă declarat că „Operaţiile estetice sunt legale în unităţile de stat, cu condiţia achitării costurilor tratamentului de către pacient, ceea ce s-a întâmplat de fiecare dată şi în cazul paciente B. Preţurile sunt stabilite de către spital. Controlul venit de la minister nu a constatat nereguli“. 

În ceea ce priveşte lipsa semnăturii şefului său de pe documentele medicale, Radu Budurcă a spus că „niciun bilet nu este şi nu a fost niciodată semnat de şeful de clinică deoarece ar întârzia foarte mult procedurile de externare“. Despre intervenţiile eşuate, Budurcă a invocat lipsa de răbdare a pacientei sale. „La pacienta B. a existat o reacţie anormală de cicatrizare, care s-a manifestat prin retracţie şi îngroşare. Am încercat să limitez această tendinţă la retracţie cu un suport de cartilaj, dar nu a reuşit decât parţial. O cicatrice are însă mai multe faze şi, după îngroşarea iniţială, vine şi  o fază de relaxare. Din păcate, în cazul pacientei retracţia este într-o zonă vizibilă şi pacienta nu mai are răbdare pentru a aştepta ameliorarea în timp“, a mai spus esteticianul. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite