Monedă inventată de un învăţător din Iaşi pentru ca elevii să înveţe valoarea banului. Ce poţi cumpăra cu 1 caleon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură de ecran
FOTO Captură de ecran

„Caleonul“ este moneda de schimb. Cu aceasta, cei mici pot închiria o carte, pot închiria mingea sau, dacă pun mână de la mână, pot prelungi pauza mare cu cinci minute.

Proiect inedit într-o clasă de la Liceul Teoretic Miron Costin din Iaşi: elevii de-a II-a învaţă de la învăţător cum să-şi gestioneze resursele financiare. Au chiar şi „moneda naţională'' a clasei: „Caleonul'“. Cu ajutorul caleonilor, cei mici pot închiria o carte, o minge sau dacă pun mână de la mână, pot prelungi pauza mare cu cinci minute. Elevii au fost fascinaţi de ideea învăţătorului.

„M-au inspirat copii. Mi-au spus că vor să împrumute mingea. Şi atunci le-am spus că mingea costă 10 caleoni. Şi atunci, copii de clasa a II-a înţelegeau puterea şi valoarea banului muncit”, spune Ionuţ Cătălin Staicu, învăţător.

Domnu', aşa cum îi spun elevii, le-a explicat celor mici că aşa cum el primeşte bănuţi că vine la muncă aşa şi elevii din clasa lui vor primi caleoni pentru că vin la şcoală. Dacă unul dintre elevi lipseşte nemotivat, pierde caleonii din ziua respectivă.

Şi... cei mici sunt din ce în ce mai curioşi. Printre întrebările frecvente de la clasă se numără: „Cum putem investi?”, „Şi bonusuri când primim?” 

Cu răbdare, învăţătorul Ionuţ Cătălin Staicu le explică elevilor de clasa a II-a pe înţelesul lor. În funcţie de ce vor să închirieze elevii, sunt organizate şi licitaţii la nivel de clasă. 

Şi, ca orice bancă ce se respectă, patronul băncii, respectiv domnul învăţător, le-a prezentat elevilor caleonii, dar şi cardurile. 

„Sunt bancnote de un caleon, de cinci şi de zece. V-am făcut şi carduri. Cu numele fiecăruia”, le-a explicat învăţătorul elevilor. 

caleon

FOTO Captură de ecran

Vă recomandăm să citiţi şi:

Declaraţie de o gravitate fără precedent: „Preşedintele Putin şi Rusia au devenit nişte paria pe scena internaţională!“

Cum arată o tabără militară rusească abandonată lângă Kiev. „Nu consideră soldaţii ca fiind oameni. Seamănă cu Evul Mediu”

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite