Poliţiştii au destructurat un grup infracţional specializat în înşelăciune şi fals, din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
percheziţii

Anchetatorii din Iaşi au efectuat marţi 9 percheziţii domiciliare, în judeţele Iaşi şi Vaslui, într-o cauză vizând comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Astfel, ar fi fost constituit un grup infracţional din 4 membri şi sprijinit de alte două persoane, angajaţi în cadrul unei instituţii, un birou notarial şi un spital.

Iniţial, liderul grupului infracţional organizat ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor terenuri bine poziţionate din municipiul Iaşi (de natură să fie utilizate la edificarea unor construcţii de amploare), precum şi a proprietarilor acestora, potrivit unui comunicat al autorităţilor. 

În continuare, identitatea adevăratului proprietar ar fi fost preluată de către un membru al grupului, în scopul vânzării fără drept a terenurilor identificate, prezentându-se apoi în faţa notarilor publici ca fiind adevăratul proprietar şi solicitând încheierea unor acte notariale (legalizarea unor înscrisuri, împuterniciri notariale, certificarea unor fapte etc.), necesare în vederea vânzării imobilului către persoanele interesate.

După obţinerea acestor documente, un alt membru al grupului s-ar fi prezentat în faţa notarilor, folosind procura obţinută de la cel care uzurpase identitatea proprietarului real, în vederea perfectării contractului de vânzare – cumpărare a imobilului. 

Astfel, în luna aprilie 2021, liderul grupului infracţional organizat a identificat un teren intravilan, din Municipiul Iaşi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 6 milioane de euro, aflat în proprietatea unei persoane în vârstă.

Ulterior, folosind o carte de identitate falsificată, aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, prin intermediul membrului, care avea calitatea de angajat al unei instituţii din Iaşi, ar fi obţinut documentele necesare înstrăinării imobilului, respectiv o copie după titlul de proprietate, schiţa cadastrală, planul de amplasament şi încheierea de întabulare.

„Întrucât, membrul grupului infracţional organizat, care figura în cartea de identitate aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, nu era o persoană care să inspire încredere, ar fi fost obţinută, prin intermediul persoanei bănuite, angajată în cadrul unui spital din Iaşi, o adeverinţă medicală falsificată, care să ateste că este clinic sănătos, aceasta fiind folosită în vederea obţinerii procurii notariale pentru celălalt membru al grupului infracţional organizat”, relatează sursa citată. 

De asemenea, prin intermediul persoanei bănuite, angajată în cadrul biroului notarial din municipiul Iaşi, ar fi fost obţinută o copie legalizată a titlului de proprietate, cu toate că originalul acestuia nu se afla în posesia membrilor grupării.

În acest context, în luna mai 2021, a fost identificat un potenţial cumpărător al terenului, fiind efectuate demersuri în vederea finalizării vânzării terenului, pentru 1.800.000 de euro şi fiind întocmite actele notariale necesare. 

Contractul de vânzare - cumpărare nu ar fi fost finalizat, potenţialul cumpărător retrăgându-se în ultimul moment. 

Ulterior, membrii grupului infracţional organizat ar fi efectuat demersuri în vederea inducerii în eroare a celei de-a doua persoane vătămate, în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a terenului din Municipiul Iaşi, perfectarea contractului fiind împiedicată de către notarul public.

„La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi, au fost conduse, în vederea audierii, 10 persoane, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că au fost implicate în activitatea infracţională.

În urma activităţilor desfăşurate în cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de 5 persoane”, potrivit aceluiaşi comunicat. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite