Ritualul spălării picioarelor din Joia Mare, moment emoţionant la Catedrala din Galaţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO C. Mazilu
FOTO C. Mazilu

În Joia Mare, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt prea Sfinţitul Părinte Casian, a săvârşit ritualul spălării picioarelor. Acesta reaminteşte creştinilor de Cina cea de Taină, când mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor săi. La slujbă au participat zeci de enoriaşi, prin care şi refugiaţi din Ucraina.

Catedrala din Galaţi rămâne una dintre puţine locuri în care obiceiul spălării picioarelor mai este respectat. 

În Joia Mare, după oficierea Sfintei Liturghii, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, s-a dezbrăcat de veşmintele bisericeşti şi şi-a legat un ştergar în jurul brâului. 

Apoi, ierarhul a luat un vas cu apă şi a curăţat şi sărutat cu smerenie picioarele a 12 copii orfani sau sărmani, reamintind astfel creştinilor gestul făcut de Mântuitor la Cina cea de Taină, când a spălat şi a sărutat picioarele ucenicilor Săi.

Ritualul semnifică doar o curăţare exterioară, ci şi o purificare a sufletelor.

„Spălarea picioarelor ucenicilor, pe care noi o putem interpreta ca o curăţire sufletească. Prin metafora rugăciunii <spală Doamne praful păcătelor care s-a atins de sufletul nostru>. Astăzi este ziua în care trebuie să ne curăţim trupul şi sufletele. 

Aceşti copii reprezintă prototipul curăţirii pentru a ne pregăti de Sf. Înviere a Mântuitorului, ştergându-ne unii  altuia greşelile cu ştergarul dragostei ca să cadă tot praful de pe trupurile nostre şi să intre în sufletele noastre peste două zile Lumina Învierii pe care o aşteptăm de la Sfântul Mormânt”, a spus ÎPS Casian Crăciun. 

După ritualul spălării picioarelor, toţi cei 12 copii au primit binecuvântarea preoţilor. Băieţii au înte 7 şi 10 ani şi provin din familii defavorizate din localităţile Griviţa şi Călmăţui. Copiii au primit îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de igienă şi dulciuri.  

Foto C. Mazilu

ritual

La eveniment, pe lângă cei 12 copii, au fost prezenţi mame şi copii ucraineni, cazaţi în campusul studenţesc din Galaţi. Cu toţii au primit binecuvântarea arhiepiscopului şi daruri de Paşte. 

„Domnul Iisus ne cheamă pe toţi la masa lui, indiferent de limbă şi ţară. Toţi suntem fraţi şi toţi stăm la aceeaşi masă. Toţii copiii vor primi bucuria Paştelui. Ei trebuie să fie veseli de Paşte. Îmi doresc să zâmbească”, a transmis arhiepiscopul Casian Crăciun. 

Foto C. Mazilu

catedrala

Vă recomandăm să mai citiţi:

Vasile Bănescu: „Datoria fiecăruia dintre noi este să ia foarte în serios boala şi să asculte cu maximă luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor” 

50 de copii nevoiaşi din Galaţi, „înfiaţi” de Parohia „Sf. Antonie cel Mare”. Ei primesc zilnic, acasă, cele necesare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite