Metode pentru a scăpa de durerile chinuitoare de spate. Cum influenţează folosirea laptopului coloana vertebrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scaunul folosit la birou este foarte important FOTO Shutterstock
Scaunul folosit la birou este foarte important FOTO Shutterstock

În era digitală tot mai mulţi angajaţi îşi petrec programul de lucru în faţa calculatoarelor în poziţii incomode. Specialiştii kinetoterapeuţi susţin că majoritatea celor care le trec pragul cabinetelor reclamă dureri de spate, iar cauza principală este programul de lucru.

Cea mai simplă măsură care poate fi luată de cei care au un program ce presupune statul la birou este ca la fiecare oră să ia o pauză de 5 minute şi să facă câţiva paşi pentru relaxarea muşchilor. „Mereu ajungem la sport, pentru că fără mişcare se revine la aceste dureri de spate fie cu o patologie clară, precum hernie de disc, sau fără, respectiv durerile nespecifice“, a punctat recent kinetoterapeutul ieşean Alexandru Lefter, fondatorul Topkineto Recuperare Medicală.

Specialiştii vorbesc şi despre necesitatea unui birou adaptat pe înălţime, dar în lipsa lui, principalul obiect de mobilier la birou este scaunul, unul care să susţină foarte bine spatele. Astfel, este indicat ca în zona lombară să existe un suport pentru a ajuta repoziţionarea coloanei. Şezutul trebuie să fie cât mai în spate pe scaun, cât mai aproape de spătar. Coloana vertebrală trebuie ţinută „dreaptă”, adică să respectăm curburile ei naturale. Atunci când stăm pe scaunul de la birou, genunchii şi şoldurile trebuie să facă un unghi de 90 de grade. Totodată, coatele pot fi susţinute de cotiere. Monitorul ar trebui să fie poziţionat fix în faţa ochilor, la o distanţă de aproximativ 40-50 de centimentri.

Este recomandată folosirea unui calculator care are separate tastatura şi monitorul. Pe termen lung, specialiştii nu recomandă utilizarea unui laptop, dar dacă o faceţi folosiţi un suport care să-l ţină înclinat astfel încât monitorul să ajungă perpendicular la nivelul ochilor, deşi în acest caz tastatura va fi înclinată.

Potrivit specialiştilor, o altă cauză, mai puţin cunoscută, a durerilor de spate este „disfuncţia articulaţiilor sacroiliace (articulaţiile care unesc sacrum-ul de bazin)“. „Acestea pot fi fie prea rigide, fie laxe şi pot genera durere sensibilă la mişcare şi care poate radia spre genunchi. De obicei, durerea este resimţită unilateral şi poate afecta atât bărbaţi, cât şi femei de toate vârstele. Informează-te şi nu uita să ceri şi sfatul kinetoterapeutului!“, se precizează pe pagina intreaptaspatele.ro.

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite