Medie ridicolă, de jumătate de contact pentru un bolnav de Covid-19. De ce refuză românii să spună cu cine s-au întâlnit când erau infectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi / FOTO: gov.ro
Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi / FOTO: gov.ro

Pacienţii se prezintă la spital în ultimul stadiu al bolii, ceea ce a condus şi la creşterea numărului de decese, mulţi dintre ei fiind nevaccinaţi, iar cei mai mulţi refuză să anunţe cine sunt contacţii direcţi.

Pe fondul faptului că valul patru al pandemiei este într-o continuă ascensiune, medicii au descoperit cu uimire un nou factor care a dus şi duce la creşterea într-un ritm alarmant al numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, în ultimele săptămâni. 

Dincolo de realitatea că majoritatea pacienţilor se prezintă în ultimul stadiu al bolii, ceea ce a condus şi la creşterea numărului de decese (mulţi dintre ei nefiind vaccinaţi), cei mai mulţi dintre aceştia refuză să anunţe cine le sunt contacţii direcţi. 

 „În ultimele două luni, de când a început valul patru, la 1.482 de izolaţi avem 1.138 de carantinaţi, adică mai puţin de un contact la o persoană. Este greu de crezut că, în 14 zile, o persoană nu s-a văzut cu nimeni. Din păcate, rata refuzului de a spune cu cine au venit în contact cei infectaţi a crescut. În prezent, de exemplu, la 640 de pozitivi izolaţi, avem 382 de carantinaţi, adică o jumătate de persoană la un izolat. Este imposibil să credem aceste lucruri, şi de fapt aceasta face ineficientă munca noastră de anchetă”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. 

Românii care omit să ofere informaţii care ar putea împiedica răspândirea bolii riscă să ajungă după gratii, putând fi acuzaţi de zădărnicirea combaterii bolilor. 

„Am informat că omisiunea declarării unor informaţii despre o boală transmisibilă este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau cu amendă. Însă singura dovadă că se întâmplă aşa ceva este logica, raţionamentul matematic. De exemplu, avem familii izolate şi nu am carantinat pe nimeni pentru că toţi membrii au declarat că nu au intrat în contact cu altcineva în două săptămâni, ceea ce este imposibil”, a mai spus Vasile Cepoi. 

Judeţul Iaşi este unul dintre judeţele în care cazurile de coronavirus s-au înmulţit simţitor în ultimele săptămâni. În ultimele zece zile, rata pacienţilor internaţi la terapie intensivă s-a dublat, astfel încât autorităţile pregătesc noi paturi ATI. „Trebuie să avem un număr mai mare de paturi. Spitalul CFR  deschide încă patru paturi, ala o să ajungem la şapte paturi, şi dacă rata continuă să crească va trebui să deschidem şi terapia intensivă mobilă de la Spitalul de Boli Infecţioase, care acum este dedicată pacienţilor non-COVID, iar în pasul următor intră Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie. În acel moment vom transfera activitatea de chirurgie oncologică pulmonară la IRO”, a mai transmis directorul DSP Iaşi. 

Copiii, afectaţi mai mult în valul patru

Valul patru al pandemiei de coronavirus implică şi copii, spre deosebire de perioadele anterioare, în care cei mai mulţi dintre pacienţi erau persoane de vârsta a treia, trecute, de altfel, în categoriile de risc. O situaţie alarmantă a fost transmisă de către medicii ieşeni, îngrijoraţi de numărul mare de copii infectaţi cu COVID-19, care s-au prezentat în ultimele săptămâni la spital. 

Cel mai mic pacient cu COVID-19 are doar două săptămâni şi a fost recent operat pe cord deschis la un spital din străinătate, din cauza unei malformaţii. Medicii nu ştiu deocamdată cum s-a infectat bebeluşul, iar alături de el, la ATI, mai sunt internaţi alţi cinci copii, cu vârste de până la 5 ani. 

La ultima raportare, în judeţul Iaşi au fost anunţate 152 de persoane infectate cu COVID-19, iar rata incidenţei a ajuns la 0,85 cazuri la mia de locuitori. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Medicul Octavian Jurma: „Nimic nu mai poate schimba ceea ce ne aşteaptă în următoarele două săptămâni“

Certificatul verde, obligatoriu pentru accesul la diverse evenimente şi activităţi economice în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mie a cazurilor de COVID-19

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite