Medicii ieșeni i-au extirpat cu succes unui bărbat o tumoră gigant de pe creier. „Asta este cea mai mare provocare”

0
Publicat:

Medicii care au efectuat intervenţia chirurgicală spun că au avut de înfruntat numeroase provocări în timpul operaţiei şi că este un miracol că pacientul a reuşit să supravieţuiască până acum.

Constantin Sofrone, pacient  Foto Arhiva Spitalului de Neurochirurgie din Iași
Constantin Sofrone, pacient Foto Arhiva Spitalului de Neurochirurgie din Iași

Un tânăr tată a trei copii din Târgu Neamț a avut parte de un miracol în această perioadă de sărbători. Bărbatul, tată a trei copii, a fost salvat în urma unei intervenţii chirurgicale impresionante efectuate în prag de sărbători la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi, el având o tumoră pe creier de opt centimetri.

Constantin Sofrone, în vârstă de 46 de ani, din Târgu Neamţ, a fost adus la Spitalul de Neurochirurgie din Iași pentru că avea dureri de cap insuportabile şi stări de ameţeală severe. După o serie de investigații, neurochirurgii au stabilit diagnosticul îngrijorător - o tumoare cerebrală de dimensiuni impresionante, care punea viața bărbatului în pericol. 

Mâini miraculoase

Intervenția chirurgicală de urgență a fost un adevărat miracol, neurochirurgii având de înfruntat numeroase provocări.

Provocarea majoră o reprezintă faptul că este un tânăr care trebuie să iasă de pe masa de operaţie fără niciun deficit, nici motor, nici psihic, iar asta înseamnă că modul în care scoţi acea tumoră trebuie să fie cu nişte gesturi de fineţe. Asta este cea mai mare provocare pe care o ai ca neurochirurg în sala de operaţie şi, bineînţeles, să nu-i afectezi vasele importante. Ea era situată şi era dezvoltată pe peretele unui vas important al creierului, care se numeşte sinus longitudinal anterior. Este o venă extrem de importantă, care dacă ar fi fost lezată putea să îi provoace daune majore. Acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă s-ar fi întâmplat, noi avem experienţa necesară, putem reface structura anatomică normală a acestei structuri vasculare, fără ca pacientul să aibă deficite", a declarat dr. Lucian Eva, manager al Spitalului de Neurochirurgie din Iași.

După operație, bărbatul și-a revenit surprinzător de repede.

Mi-a fost un pic frică, dar au trecut toate. Gânduri au fost foarte multe. Gânduri din astea să treacă operația, cum o să decurgă, cum o să-mi revin. Și m-am trezit după ce am ieșit din operație... nici nu-mi venea să cred că sunt operat. Am mers și la părintele aici în biserică. M-am spovedit, m-am împărtășit, totul. Întregii echipe, mii de mulțumiri”, ne-a mărturisit Constantin Sofrone, pacient.

Aproape jumătate dintre pacienții trataţi în 2023 la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi provin din alte judeţe decât cele învecinate. Mai mult, 1.000 de pacienţi sunt din alte judeţe din ţară. Aceștia au ajuns la Iași după ce, mulţi dintre ei, nu au putut fi ajutaţi în alte spitale.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite