Medicii din Iaşi luptă să salveze viaţa unui pacient transplantat coronasceptic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Specialiştii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” spun că acesta este cel mai grav caz de pacient transplantat şi depistat pozitiv cu COVID-19 care a ajuns la spital în ultima perioadă.

Un bărbat transplantat în urmă cu un an de zile şi care nu crede în existenţa COVID-19 a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi într-o stare gravă, cu simptome specifice ale infecţiei. 

Pacientul în vârstă de 38 de ani este din Dorohoi, nu este vaccinat, iar starea sa de sănătate se agravează. Potrivit cadrelor medicale, prezintă afectare pulmonară, scăderea saturaţiei în oxigen, cu o degradare generală a stării de sănătate. Medicii speră într-o evoluţie favorbilă, deşi există riscuri ca acest caz să evolueze nefavorabil. 

Primele simptome însoţite de febră au început să apară în urmă cu şapte zile. Atunci a fost trimis de la Dorohoi la unitatea medicală din Iaşi, aici fiind de obicei evaluaţi cei care trec printr-un transplant. 

Bărbatul a primit un rinichi de la un donator cadaveric anul trecut, iar până atunci, timp de trei ani jumătate, a făcut şedinţe de dializă. 

„De la început a fost extrem de neîncrezător şi circumspect, ne-a declarat că nu există COVID, că totul este o mare fraudă. Din păcate, testul lui a fost pozitiv, rezultat pe care nu l-a acceptat, dar pentru că starea lui de sănătate nu era foarte bună şi la insistenţele echipei medicale a rămas internat”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului.

În acest moment urmează tratament imunomodulator, dar şi tratament standard în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2. Medicii care îl tratează susţin însă că este posibil să fie preluat în Anestezie şi Terapie Intensivă zilele următoare. „Din păcate, la unele boli cronice, având în vedere statutul imuno-deprimat din cauza medicaţiei imunosupresoare asociate transplantului, riscurile de evoluţie nefavorabilă sunt foarte mari”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor.

Cel mai grav caz

Pentru că bărbatul nu crede în existenţa virusului, acesta este şi nevaccinat. Specialiştii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” spun că acesta este cel mai grav caz de pacient transplantat şi depistat pozitiv cu COVID-19 care a ajuns la spital în ultima perioadă. Au mai existat astfel de cazuri în perioada ianuarie-februarie când încă nu erau destule date disponibile despre vaccin şi când încă aceşti pacienţi nu erau imunizaţi. 

„Venim şi cu o rugăminte: fiecare pacient să evalueze personal riscurile la care se expune şi de a lua decizia de a se vaccina sau nu pentru el. Nu este o decizie pentru societate sau pentru că aşa spune cineva la televizor. Acest pacient este tânăr, la mijlocul vieţii, cu doi copii acasă, care a primit o şansă la viaţă acum un an de zile. În cazul pacienţilor cu factori de risc, cu imunosupresie, cu boală cronică, vaccinarea este singura metodă prin care se poate reduce riscul de evoluţie nefavorabilă în cazul infectării”, a mai explicat conf. dr. Ionuţ Nistor.

Cel mai recent studiu realizat în Marea Britanie arată faptul că administrarea a două doze de vaccin anti SARS-CoV-2 reduce semnificativ riscul de deces în cazul pacienţilor care au suferit un transplant de organ. 

Studiul a inclus peste 48.000 de persoane, iar rezultatele arată în felul următor: din cele 6.748 nevaccinate, 3.473 s-au infectat cu COVID-19, iar 438 au murit (un procent de 12.6%). 1.738 de persoane au fost vaccinate cu o singură doză, 326 dintre ele s-au infectat şi 39 au murit (un procent de 12%). 

Cele mai bune rezultate au fost însă pentru vaccinarea cu schemă completă: din 39.727 de persoane, 143 s-au infectat şi 11 au murit (un procent de 7,7%).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cronica unui eşec: de ce serviciile secrete germane credeau că Afganistanul nu poate cădea înainte de 11 septembrie. Ce a grăbit prăbuşirea guvernului

Putin, la summitul de adio cu Angela Merkel, despre Afganistan: „Occidentul trebuie să pună capăt politicii de impunere a valorilor străine altui stat”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite