Putin, la summitul de adio cu Angela Merkel, despre Afganistan: „Occidentul trebuie să pună capăt politicii de impunere a valorilor străine altui stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summit de adio între Putin şi Merkel FOTO EPA-EFE
Summit de adio între Putin şi Merkel FOTO EPA-EFE

În cadrul întâlnirii sale de adio cu cancelarul Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ţărilor să nu se mai amestece în Afganistan, argumentând că „Occidentul trebuie să pună capăt politicii de impunere a valorilor străine altui stat”, relatează The Guardian.

„Nu se poate spune că a fost un succes (intervenţia condusă de SUA în Afganistan). Dar nu este în interesul nostru în aceste momente să ne agăţâm de asta şi să vorbim despre asta ca de un eşec. Ce ne interesează acum e ca situaţia din ţară să fie stabilă”, a apreciat Putin.

Totodată, el a mai spus că speră ca talibanii „să garanteze securitatea localnicilor şi a diplomaţilor străini” şi că ţara nu se va dezorganiza după retragerea forţelor internaţionale.

Vorbind de la Kremlin în contextul „summmitului de adio” cu cancelarul german Angela Merkel, Putin s-a arătat îngrijorat de faptul că militanţii din Afganistan ar putea încerca să se infiltreze în ţările vecine sub pretextul că sunt refugiaţi.

De altfel, în săptămânile recente Rusia a efectuat exerciţii militare cu ţări din Asia Centrală şi China pe fondul îngrijorărilor crescânde legate de potenţiale încleştări la graniţe odată ce talibanii ar fi preluat puterea.

Putin a criticat susţinerea acordată de către Occident guvernului afgan anterior, argumentând că este contraproductiv să încerci „să clădeşti un sistem democratic în alte ţări în funcţie de tipare străine”.

„Să punem acest lucru în perspectivă aici. Ce interes mai avem în Afganistan în acest moment cu Al-Qaeda dispărută?. Îmi cunoaşteţi poziţia de mult, mult timp. Este timpul să punem capăt acestui război”, a spus preşedintele american Joe Biden la conferinţa de presă de vineri.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite