Mai mulţi lideri politici îi cer primarului Mihai Chirica să se retragă din funcţie, după decizia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chirica  FOTO Arhiva Adevărul
Mihai Chirica  FOTO Arhiva Adevărul

Informaţia că Mihai Chirica, primarul Iaşului, nu va putea să-şi exercite funcţia, după ce a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei, a stârnit numeroase reacţii la nivel local şi naţional.

Lideri politici de la nivel local şi naţional i-au cerut demisia primarului Mihai Chirica, în contextul în care edilul Iaşului a fost pus sub control judiciar, având interdicţia de a-şi exercita funcţia de primar. Decizia DNA a stârnit numeroase reacţii atât la nivel local, cât şi la nivel central. 

Imediat după aflarea deciziei DNA, au curs cererile de demisie. Mai mulţi lideri politici îi cer primarului Mihai Chirica să se retragă din funcţie. Reprezentanţii USR au solicitat inclusiv ca PNL să-l excludă pe Chirica din partid. Mai mult, organizaţia locală a anunţat ca va demara o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului. 

„Mihai Chirica trebuie să plece urgent din funcţie. Orice zi cu el în Primăria Iaşi înseamnă nu doar timp pierdut, ci şi risc de distrugere sau fabricare de documente. Iaşul are nevoie de un primar care să respecte legea şi căruia să-i pese de oraş. Epoca lui Chirica a apus. Este momentul ca Iaşul să renască", a declarat deputatul USR Cosette Chichirău. 

Aceasta a subliniat că, în prezent, Mihai Chirica este edilul cu „cele mai multe dosare penale în lucru". 

O reacţie asemănătoare a avut şi senatorul USR Marius Bodea. „Iaşul este ruşinea administraţiei publice locale din România. Toţi cei care l-au susţinut şi încă îl mai susţin pe Chirica sunt părtaşi direcţi la sistemul mafiot pe care acesta l-a crescut şi hrănit". 

Asemenea reacţii au venit şi de la nivel central.  „Sper ca PNL să nu procedeze ca PSD şi să aştepte ca primarul lor să fie scos din primărie cu cătuşe la mâini şi să-l excludă de îndată. Iaşul merită mult mai mult şi cetăţenilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a schimba de urgenţă un primar corupt", a spus liderul USR Dacian Cioloş.

Reacţia PSD

Şeful PSD, Marcel Ciolacu, se afla chiar în capitala Moldovei când a primit vestea că Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar. Deşi jurnaliştii au insistat să se pronunţe în vreun fel, Ciolacu a evitat să aibă o reacţie pe această temă pe motiv că nu cunoaşte situaţia. 

„Liderii locali ai PNL au reuşit să mai dea o lovitură Iaşiului. Cel mai important municipiu al ţării, capitala culturală a României a rămas fără primar pentru 60 de zile, exact în perioada în care se lucrează la bugetul pentru acest an. Situaţia juridică a primarului municipiului Iaşi se complică de la o zi la alta. Este o situaţie extrem de gravă care nu face cinste Iaşiului şi care pune în pericol proiectele de dezvoltare ale municipiului. Firesc ar fi ca primarul să facă un pas în spate şi să lase organele de cercetare penală să îşi finalizeze verificările, iar justiţia să îşi spună cuvântul", a comentat şeful PSD Iaşi Maricel Popa.

Ce spun liberalii

Colegii de partid ai liberalului Mihai Chirica au subliniat faptul că nu comentează actul de justiţie. „Am luat act de decizia procurorilor şi de măsurile impuse. PNL nu comentează acţiunile Justiţiei, avem încredere în instituţiile statului. Orice persoană care ocupă funcţii publice trebuie să se supună rigorilor legii, oricine se dovedeşte a fi încălcat legea trebuie să răspundă", a spus liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a reacţionat imediat după decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a-l pune sub control judiciar. 

„În funcţie de decizia instanţei, voi decide ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele şi la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăţia în această speţă şi în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzaţii.

Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democraţiei şi statului de drept, nu voi renunţa să îmi fac datoria de cetăţean ales al ieşenilor!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Până la reluarea atribuţiilor, acestea vor fi exercitate de către viceprimarul Daniel Juravle.

Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au anunţat vineri, 4 februarie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 4 februarie 2022, faţă de Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi. Acesta este cercetat pentru infracţiunile de fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Parteneriat strategic nelimitat între Rusia şi China. Ce înseamnă „nelimitat”?

O treime din cazurile noi, raportate în Capitală. Judeţele care au înregistrat cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite