Laşitatea profesorilor de la Universitatea „Cuza“ din Iaşi. Doar un cadru didactic a avut curajul să-l concureze pe Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi FOTO Arhivă
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi FOTO Arhivă

În cursa pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi sunt înscrişi doar doi candidaţi. Un singur cadru didactic a avut curajul să-i fie contracandidat fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi îşi va alege miercuri, 11 martie, noul rector. Deşi mulţi profesori s-au declarat împotriva actualului rector, Tudorel Toader, candidat pentru un nou mandat, un singur cadru didactic a avut curajul să-i fie contracandidat fostului ministru al Justiţiei. Este vorba despre Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul UAIC. 

În cele patru zile de înscriere în cursa pentru funcţia de rector a primei universităţi din România au fost depuse doar trei dosare şi doar două dintre acestea au fost validate. Situaţie neaşteptată, în contextul numeroaselor activităţi şi declaraţii publice ale unor profesori de la „Cuza“, cunoscuţi pentru modul vehement prin care îl contestă pe Tudorel Toader.

Pe lângă cele două candidaturi validate pentru cursa de obţinere a funcţiei de rector UAIC, a mai fost depus un dosar. Este vorba despre intenţia primului student din România care şi-a depus vreodată candidatura pentru funcţia de rector. Silvian-Emanuel Man a vrut să candideze împotriva lui Tudorel Toader. Candidatura i-a fost respinsă, iar el a fost dat afară din universitate de către agenţii de pază ai instituţiei. 

Astfel, Tudorel Toader, contestat în nenumărate rânduri de mii de studenţi şi o bună parte a cadrelor didactice din UAIC, are un singur contracandidat. 

Silvian-Emanuel Man dezvăluie că a încercat în ultimele luni să identifice un candidat care să-l concureze pe Tudorel Toader, însă nu a reuşit acest lucru. „M-am lovit mereu de reticenţă şi de fricile unor cadre didactice“, spune studentul. 

Contestat de mulţi profesori în spaţiul public

Tudorel Toader a fost contestat în nenumărate rânduri atât de profesori, cât şi de studenţi ai UAIC, care au semnat anul trecut o petiţie online intitulată „Apel al comunităţii academice din Iaşi pentru apărarea statului de drept“. 

Anul acesta, prof. univ. dr. Lucian Leuştean a publicat o scrisoare  devastatoare la adresa rectorului Toader, prin care subliniază lipsurile şi ilegalităţile mandatului de rector al UAIC al lui Tudorel Toader. „De altfel, mandatul dvs. de rector a fost cel care poate fi caracterizat prin izolarea UAIC, atât pe plan naţional, mai ales în cadrul Consorţiului „Universitaria“, dar şi pe plan local, în mediile academice ieşene. Pe plan local, războaiele pornite cu alte universităţi ieşene, din motive în principal electorale, trebuiau declanşate numai după o consultare mai largă cu membrii comunităţii noastre. Poate că aţi fi primit susţinere pentru disputele patrimoniale lansate, dar nu vom şti niciodată. Aţi decis singur şi ne-aţi anunţat că trebuie să ducem războiul. Rezultatul e incert, dar insularizarea noastră în Iaşi e evidentă!“, se arată în scrisoare. 

În prezent, rectorul Tudorel Toader este contestat de peste 30.000 de persoane, prin intermediul unei petiţii care a fost depusă la registratura instituţiei universitare.

Tudorel Toader a câştigat mandatul de rector în februarie 2016, dar s-a autosuspendat din funcţie pe 23 februarie 2017, moment în care a primit portofoliul guvernamental. Toader a revenit în funcţia de rector în aprilie 2019, dându-şi demisia din Guvern.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite