Inscripţie surpriză pe statuia poetului Octavian Goga, la două luni de la dezvelire: „Fascist şi antisemit”
0
Bustul lui Octavian Goga de la Iaşi a fost dezvelit pe data de 1 aprilie 2021, mai multe voci importante ale oraşului nefiind de acord cu decizia Primăriei.
Statuia poetului şi omului politic Octavian Goga continuă să stârnească diverse controverse, la Iaşi, după ce bustul său a fost instalat în Copou.
La câteva luni de la inaugurare, pe statuie a fost montată o plăcuţă cu inscripţia ”Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist şi antisemit”, potrivit unei imagini postate de istoricul Adrian Cioflâncă, pe pagina sa de Facebook.
Decizia Primăriei Iaşi de a monta după circa două luni această inscripţie ar putea veni în urma unor reacţii negative apărute între diverşi istorici, profesori sau oameni politici din Iaşi, după inaugurarea statuii.
„Îmi declar totala şi neplăcuta surpriză cu privire la gestul primăriei ieşene de a dezveli un bust al lui Octavian Goga la Iaşi. Pot fi de acord că poetul merita celebrat în vreun fel. Pot înţelege şi celebrarea luptătorului unionist. Acestea se pot face în cadrul unor manifestări ocazionale, cu multă moderaţie şi multe precauţii. Dacă se poate pe vârfuri şi în şoaptă: Goga este genul de figură publică al cărei nume trebui şoptit cu anume jenă şi nicidecum strigat în public.
Goga a fost mai întâi de toate un mare duşman al sistemului parlamentar, al democraţiei de tip liberal. În al doilea rând, a fost un antisemit notoriu, fiind de altfel, ca prim ministru, iniţiatorul legislaţiei anti-evreieşti din România interbelică. În al treilea rând, ar trebui amintit că împreună cu partenerul său, pe care-l detesta de altfel, A.C. Cuza, a fost primul conducător din istoria României care a interzis un întreg trust de presă şi o întreagă categorie de ziare, este vorba de trustul Adevărul şi ziarele de stânga zise „jidovite”. Au fost interzise prin decret nu prin vreo decizie judecătorească sau lege votată de parlament. A fost chiar prima sa măsură ca prim ministru în noaptea de 30 decembrie 1937.
În al patrulea rând, Goga a fost singurul lider politic român interbelic despre care ştie cu probe că a fost subvenţionat de germani. Este vorba de mită din partea Germaniei lui Hitler, care susţinea revizionismul maghiar, sovietic şi bulgar. A mai rămas aici loc de literatură ? Poate, dar eu nu îl văd. De patriotismul lui Goga sunt sigur însă că m-aş lipsi cu totul”, a scris la acel moment, istoricul Florea Ioncioaia, profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Primarul Mihai Chirica nu a putut fi contactat pentru moment, pentru a comenta decizia.
Vă recomandăm să citiţi şi: