Iaşi: Urături anticriză de la mascaţii lui Dumitru Hriscu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Dumitru Hriscu este un păstrător al tradiţiilor
Profesorul Dumitru Hriscu este un păstrător al tradiţiilor

Păstrător al tradiţiilor în judeţul Iaşi, profesorul de matematică Dumitru Hriscu (63 de ani) este decis să-i facă pe oameni să uite de dificultăţile financiare. În decursul timpului, ieşeanul din satul Sticlăria, comuna Scobinţi, a reuşit să adune în jurul său zeci de persoane, în special tineri, şi să păstreze vie bogăţia folclorului românesc.

De Sărbători, profesorul Dumitru Hriscu îşi mobilizează trupele de mascaţi pe care le-a pregătit în decursul anului, şi împreună pornesc să-i ure pe orăşeni. Astfel, jocuri populare precum „Cerbul", „Ursul", „Capra", „Banda lui Bujor" sau „Banda lui Jianu" prind viaţă încă o dată sub privirile fascinate ale spectatorilor.

Deşi s-a pensionat în urmă cu două luni, pe Dumitru Hriscu nu l-a lăsat inima să-i abandoneze pe tinerii cu care, prin natura meseriei sale, a colaborat în anii trecuţi. „Acum avem o formaţie nouă de căiuţi alcătuită din băieţi tineri. Chiar dacă am ieşit la pensie, nu pot să-i las", mai spune ieşeanul. 

Părintele Ansamblului „Stejărel"

De patru decenii, Dumitru Hriscu s-a îngrijit ca oamenii să nu piardă dragostea faţă de obiceiuri şi de tradiţii. În acest scop, a întemeiat şi Ansamblul de Dansuri Populare „Stejărel". Ieşeanul mărturiseşte că pasiunea pentru folclor o are de la părinţi şi de la fratele mai mare. „Fratelui meu îi plăcea foarte mult să meargă cu uratul şi colindatul",  povesteşte Dumitru Hriscu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite