Fost procuror ieșean, prins cu o alcoolemie uriașă la volan. „Un bun coleg, empatic, cu cea mai îndelungată carieră ca criminalist din cadrul Parchetului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost procuror ieșean, cunoscut pentru cariera sa impecabilă, i-a șocat pe polițiștii care l-au oprit în trafic. Acesta a fost prins conducând cu o alcoolemie de 4,19 la mie. Procurorul ar fi băut peste măsură pentru că ar avea probleme de familie.

Fostul procuror Iordan Valentin, prins băut la volan. FOTO Ziarul de Iași
Fostul procuror Iordan Valentin, prins băut la volan. FOTO Ziarul de Iași

Incidentul de care vorbim s-a petrecut în seara zilei de 22 august 2020, când fostul procuror Valentin Iordan a fost oprit de poliție în timp ce conducea extrem de lent pe o stradă din Iași, potrivit Ziarul de Iași.

Mergea atât de lent, încât perturba traficul, așa că oamenii legii l-au tras pe dreapta. Testarea cu aparatul etilotest a arătat o valoare de 1,88 alcool pur în aerul expirat. Analizele ulterioare au confirmat o alcoolemie de 4,05 în sânge, depășind cu mult limita legală.

Iordan a declarat în fața anchetatorilor că în acea zi a avut o discuție tensionată cu iubita sa, legată de infertilitate. Afectat de problemele sentimentale, a decis să consume alcool pentru a-și îneca amarul. A mers la un magazin din Copou unde a cumpărat mai multe produse, apoi s-a îndreptat spre un restaurant unde spera să se întâlnească cu un medic specialist în fertilizări in vitro.

Medicul nu a mai venit, iar fostul procuror a continuat să bea, consumând 400 ml de pălincă de 60-62 de grade și o bere. Pentru că nu a găsit un taxi, procurorul s-a urcat la volan și a spus că mergea atât de încet tocmai pentru că știa că se află în stare de ebrietate.

Pentru fapta sa, Iordan a fost trimis în judecată, riscând o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani.

Mulți colegi și apropiați ai procurorului au transmis la dosar caracterizări pozitive, care l-au descris ca un om integru, dedicat profesiei și familiei.

Inculpatul este un bun profesionist, un bun coleg, empatic, cu o conduită ireproșabilă, rămânând procurorul cu cea mai îndelungată carieră ca criminalist din cadrul Parchetului, având dorința de a ajuta și de a fi de folos, fiind foarte implicat în grupul magistraților procurori pensionari. Inculpatul este un familist convins, își dorește foarte mult un copil, iar faptul că nu reușește, îl afectează profund. Este o persoană de încredere, amabilă, politicoasă, echilibrată, serioasă, cu frică de Dumnezeu, responsabilă, echilibrată, liniștită, se implică activ în rezolvarea tuturor problemelor vieții în comun. Nu a condus niciodată sub influența băuturilor alcoolice”, a reținut judecătorul din caracterizările apropiaților.

Judecătorii l-au condamnat pe procuror la o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Pe parcursul acestuia, Iordan va trebui să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice sau a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.

De asemenea, timp de doi ani, dreptul de a conduce i-a fost suspendat. Sentința Judecătoriei a fost contestată atât de inculpat, cât și de procurori, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel în luna septembrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite