Fost director la Fene Grup, uns şef peste investiţiile judeţului Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Nagy Szekely, unul dintre complicii lui Relu Fenechiu în “dosarul transformatorul”, a câştigat concursul pentru funcţia de director executiv în cadrul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi.

Oficialii Consiliului Judeţean Iaşi au făcut public la începutul acestei săptămâni rezultatul concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, unul dintre posturile-cheie din administraţia publică.

Câştigător a fost desemnat Alexandru Nagy Szekely, fost director tehnic la firma Fene Grup între anii 1999-2007. Szekely a câştigat concursul în dauna Marianei Chiriac, titular al postului din perioada mandatului fostului preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad. Chiriac nici nu s-a mai prezentat la proba scrisă şi la interviu.

Szekely a fost audiat de procurorii DNA în celebrul de acum, dosar „Transformatorul”, în care Relu Fenechiu, proaspăt ministru desemnat al Transporturilor şi Infrastructurii, este judecat pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, dare şi luare de mită.

DNA a stabilit că Fenechiu a vândut vândut la supra-preţ către firma Electrica SA, zeci de transformatoare electrice aflate într-o stare de funcţionare deplorabilă. Aparatele cu pricina au fost cumpărate de parlamentarul liberal de la un intermediar, iar apoi au fost înstrăinate către Societatea Electrica Moldova SA.

Conform actului de urmărire penală, în perioada 2001 – 2005 Relu Fenechiu a vândut prin intermediul firmelor sale, zeci de transformatoare şi întrerupătoare către Electrica, în valoare de 7.624.301 lei şi a încasat, din contracte de prestări servicii, alţi 699.413 lei, adică aproximativ 8,3 milioane lei (circa 1,7 milioane de euro).

Din aceste echipamente, cei de la Electrica au folosit doar bunuri în valoare de 79.586 lei (1%), restul produselor rămânând pe stoc. Anchetatorii au mai descoperit că transformatoarele fuseseră iniţial furate din foste întreprinderi de stat de către rromii din clanul Stănescu, care trăiesc în faimoasele palate din comunele ieşene Ciurea şi Grajduri.

Toate firmele controlate de ministrul desemnat de Victor Ponta, SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL, au fost implicate în afacere. Procurorii DNA au stabilit iniţial că Lucian Fenechiu, fratele actualului deputat liberal, şi Alexandru Nagy Szekely, administrator sau director tehnic la aceste firme, au fost complici.

„Eu am plecat în 2007 de la Fene Group, după care am fost project manager la Green Park şi Era Park. Acum am văzut un anunţ pe site-ul Consiliului Judeţean, m-am înscris, am dat probele şi recent am aflat că sunt admis. Voi merge să port discuţii zilele acestea şi, dacă îmi vor conveni condiţiile, voi rămâne. În cazul procesului, am fost doar o victimă colaterală, eu fiind director tehnic când s-a făcut rechizitoriul. Am fost chemat o dată la DNA, după care am primit neînceperea urmăririi penale”, a declarat Alexandru Nagy Szekely pentru Ziarul de Iaşi.
 

Toţi oamenii lui Fenechiu
Alexandru Szekely se adaugă la lista lungă de oameni apropiaţi ai lui Fenechiu ajunşi în funcţii importante din administraţia publică.

Primul dintre aceştia este chiar Cristian Adomniţei, actual preşedinte al CJ Iaşi, numit ministru al Educaţiei în guvernul Tăriceanu, la recomandarea lui Fenechiu.

Tot în guvernul Tăriceanu a ajuns ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, un alt pupil al lui Fenechiu. Chiuariu a fost achitat recent în dosarul „Poşta Română”, în care a fost acuzat că a participat la trecerea cu acte false a unui imobil din centrul Capitalei din proprietatea Poştei Române în proprietate privată.

Un alt om de nădejde al potenţialului ministru al Transporturilor este Cristian Ghibu, un fost broker de asigurări, director adjunct în Primăria Iaşi, care a fost uns în funcţia de director general al CFR SA acum aproximativ şase luni.

La Ministerul Transporturilor, Fenechiu s-ar putea reîntâlni cu Mihai Grecu, un alt apropiat ajuns în mai 2012 consilier personal al ministrului Ovidiu Silaghi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite