Fetiţa căreia părinţii i-au refuzat chimioterapia este pe moarte. Protecţia Copilului îi asigură tratament paliativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Copilului a detaliat într-un comunicat de presă situaţia Biancăi Nedelcu, fetiţa diagnosticată cu cancer renal căreia părinţii i-au refuzat continuarea tratamentului de chimioterapie.

Bianca Nedelcu, minora în vârstă de opt ani căreia părinţii i-au refuzat continuarea chimioterapiei, respectiv operarea unor metastaze pulmonare, va primi îngrijiri paliative la domiciliu. Starea copilei este atât gravă încât, în acest moment, singurul tratament recomandat de specialişti este de tip paliativ, adică de ameliorare a simptomelor pe termen scurt. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, prognosticul medicilor consultaţi în acest caz este rezervat. Protecţia Copilului a organizat luni, 8 ianuarie, o întâlnire multidisciplinară în cazul Nedelcu, la care au fost consultaţi medici, jurişti şi asistenţi sociali.

Marţi, 9 ianuarie, după o comisie specială, Protecţia Copilului a transmis că, în momentul de faţă, starea Biancăi este foarte gravă.„Copilul este diagnosticat cu o formă gravă şi agresivă de cancer, recidivat a treia oară. Prognosticul medicilor specialişti este unul rezervat”, se arăta în comunicatul citat. Potrivit acestuia, părinţii Biancăi colaborează pentru asigurarea tratamentului fetiţei cu medicul de familie. 

„Părinţii, deşi limitaţi ca educaţie, nu pot fi acuzaţi de neglijarea nevoilor copilului. Au colaborat şi s-au implicat în asigurarea tratamentului şi îngrijirii copilului încă de la debutul bolii, iar acum, deşi refuză chimioterapia de linie III, colaborează cu medicul de familie şi asigură tratamentul medicamentos al copilului”, se precizează în acelaşi document. 

Protecţia Copilului susţine că, având în vedere că starea emoţională a fetiţei este influenţată pozitiv de petrecerea timpului în familie, nu se impune preluarea Biancăi de lângă cei doi părinţi. 

image

Totuşi, asistenţii sociali vor continua să le recomande părinţilor să se adreseze pentru servicii medicale suplimentare echipei de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. De asemenea, în urma recomandărilor medicilor, Protecţia Copilului va pune la dispoziţia copilului servicii de paliaţie la domiciliu, cu ajutorul echipei mobile.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi concluzionează în comunicatul transmis că printre drepturile fetiţei se regăseşte şi cel de participare şi exprimare a opiniei în toate deciziile care o privesc. „Copilul are şi el drepturi, inclusiv dreptul de participare şi exprimare a opiniei în toate deciziile în care-l privesc, iar acest copil trebuie şi el ascultat! Având în vedere experienţele multiple prin care a trecut până la această vârstă, are acel grad de maturitate care impune ascultarea opiniei lui”, se subliniază în informarea remisă presei. 

Istoricul cazului social

Cazul minorei din comuna ieşeană Răducăneni a ajuns în atenţia Protecţiei Copilului în noiembrie 2017, după ce oncologii au sesizat că părinţii Nedelcu nu şi-au mai adus fetiţa la tratament de patru luni, deşi starea copilei era deosebit de gravă.

„Pacienta nu a fost adusă de către mama sa la data de 04.09.2017 pentru internare şi terapie, după cum declarase mama sa că este de acord. Ulterior, la data de 11.09.2017, familia s-a prezentat la spital refuzând însă internarea. La ultima evaluare clinico-biologică (n.r. iulie 2017) şi imagistica coroborată cu evaluarea PET-CT s-au decelat recidiva locală în loja renală dreaptă şi metastaze pulmonare, ceea ce încadrează cazul în stadiul IV (maxim) de gravitate, cu prognostic extrem de rezervat, chiar dacă pacienta ar relua chimioterapia de linie III (de rezervă)”, au punctat oncologii în înştiinţarea trimisă Protecţiei Copilului.

Ulterior sesizării, instituţia s-a adresat instanţei întrucât părinţii minorei refuzau indicaţiile medicilor. La sfârşitul lunii noiembrie, Judecătoria Răducăneni a emis o hotărâre prin care i-a obligat pe pârâţii Maria şi Petru Nedelcu să continue tratamentul fiicei lor. La mijlocul lunii decembrie, Bianca Nedelcu a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul de Copii din Timişoara. 

Citeşte şi:

Fetiţă condamnată la moarte de propriii părinţi. Mama şi tatăl refuză tratamentul pentru cancer de teamă că „medicii îi vor fura organele“

Mama care refuză să-şi opereze fetiţa bolnavă de cancer pune condiţii autorităţilor. „Nu acceptă nici biopsia”

Fetiţa pe care părinţii refuză să o opereze de frica traficului de organe a ajuns la spital. Copila este însoţită de mamă

Cazul fetiţei care a fost condamnată la moarte de propriii părinţi: „Decizia trebuie să reprezinte interesul superior al copilului”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite