Elev sărac, elev bogat în prima zi de şcoală FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Struţ a mers în prima zi de şcoală cu ghiozdanul aproape gol (stânga); Sara alături de tatăl ei, Emilian Tarcan, în prima zi de şcoală (dreapta)
Ramona Struţ a mers în prima zi de şcoală cu ghiozdanul aproape gol (stânga); Sara alături de tatăl ei, Emilian Tarcan, în prima zi de şcoală (dreapta)

Ramona a început prima zi de şcoală la o unitate de învăţământ modestă din Moreni, comuna Prisăcani, iar Sara şi-a cunoscut colegii de la „Costache Negruzzi“.

Dornică să ajungă cât mai repede medic, Ramona Struţ (7 ani) s-a trezit încă de la ora şapte pentru a se pregăti alături de sora ei, Alexandra (8 ani), elevă în clasa a II-a şi premiantă la şcoala din Moreni, pentru momentul când va spune pentru prima dată „prezent“. „Am învăţat puţin să scriu şi să citesc de la sora mai mare. Vreau să învăţ bine pentru a ajunge doctoriţă“, mărturiseşte Ramona. Obişnuite cu condiţiile vitrege de la ţară, fetele s-au spălat în grabă, în ligheanul cu apă rece pregătit de mama lor, apoi s-au pregătit să mănânce.

„Dacă găsesc undeva să muncesc cu ziua şi să câştig măcar 30 de lei, atunci le cumpăr pentru micul dejun ceva mai bun de mâncare, cum ar fi un salam sau brânză topită. Dacă nu, atunci mănâncă ce este în casă, cartofi, un ou, sau fasole“, explică Costel Struţ (42 de ani), tatăl fetiţelor. Din alocaţiile micuţelor, de aproximativ 200 de lei, părinţii nu au reuşit nici măcar să le cumpere strictul necesar pentru începerea şcolii.

Pentru că părinţii au rămas fără bani, Alexandra şi Ramona Struţ din localitatea ieşeană Moreni au mers la deschiderea anului şcolar cu ghiozdanele goale

Vezi aici imagini cu prima zi de şcoală a surorilor Struţ, din localitatea ieşeană Moreni

„Ghiozdanul Ramonei este unul mai vechi, rămas de la Alexandra, la fel şi uniforma. Astăzi se duc cu ghiozdănelele aproape goale. Au nişte caiete folosite şi un singur pix“, mai spune Costel Struţ.  Din ghiozdane lipsesc nu doar rechizitele, ci şi pacheţelele cu mâncare. Chiar dacă nu au posibilităţi financiare, soţii Struţ au încercat ca fetiţele să arate impecabil. „Aşa cum am avut, ne-am dus la un magazin cu preţuri mici şi le-am luat câte o pereche de pantofiori, la douăzeci şi ceva de lei perechea, şi ciorăpei din ăia mai subţiri că sunt mai ieftini“, spune Mihaela Struţ (35 de ani), mama fetelor.

600 de lei, strictul necesar
În oraş, pregătirile pentru prima zi de şcoală a copiilor a început uneori chiar şi cu câţiva ani înainte, iar părinţii nu s-au uitat la bani când a venit vorba de rechizite. Este cazul lui Emilian Tarcan, care şi-a însoţit astăzi fetiţa, Sara, la unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa ei: prima zi de şcoală la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ Iaşi. Tatăl său, absolvent al acestei unităţi de învăţământ, a ţinut morţis ca şi copiii lui să-i calce pe urme.

„Pregătirile pentru rechizite au început în urmă cu trei luni, iar pentru alegerea şcolii în urmă cu trei ani. Eu am vrut foarte mult ca Sara să înveţe la «Negruzzi» pentru că aici am terminat şi eu. Am avut de ales între această şcoală şi una privată, dar ne bucurăm că am prins loc aici“, spune tatăl Sarei. Familia Tarcan a cheltuit peste 600 de lei numai pentru strictul necesar al Sarei.

„Uniforma a costat 260 de lei, ghiozdanul 150 de lei, iar câteva caiete şi penarul, adică strictul necesar, ne-au mai ajuns încă 150 de lei. Am mai dat ceva şi pentru pregătirea clasei. Probabil de acum urmează să cumpărăm mai multe. Vrem să vedem care sunt cerinţele, ce ne spune doamna învăţătoare. Este accesibil pentru oricine ţine la educaţia copiilor“, mai spune Emilian Tarcan. Şi alţi părinţi care şi-au adus ieri copiii la această unitate de învăţământ au avut emoţii pe marginea careului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite