Drama solistului de la Opera din Iaşi: s-a sinucis în casa visurilor sale. Mesajele îndurerate ale colegilor artistului: „Adio, prieten drag, copil frumos şi neînţeles“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solistul Octavian Dumitru, bas la Opera Naţională Română Iaşi, s-a spânzurat din cauza unor datorii acumulate după achiziţia unei case de la o colegă de muncă. Investiţia s-a dovedit a fi una neinspirată, spun apropiaţii săi, el ajungând înglodat în datorii şi intrând, în ultima perioadă, într-o depresie severă.

În vârstă de 34 de ani, Octavian Dumitru era unul dintre cei mai respectaţi başi de la Opera Naţională Română Iaşi, el având colaborări şi cu alte instituţii de cultură din ţară. Interpretul era singurul bas de la opera ieşeană, el fiind, de asemenea, premiat la două concursuri naţionale din 2008 şi 2009.

Octavian Dumitru a fost găsit fără suflare în cursul zilei de duminică, 22 februarie, la câteva zile după spectacolul „Bărbierul din Sevilla“, susţinut la opera ieşeană. Dumitru nu a lăsat un bilet prin care să-ţi justifice gestul însă apropiaţi de-ai săi susţin că, în ultima perioadă, acesta era măcinat de probleme financiare.

octavian dumitru

„Poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat în vârstă de 34 de ani a fost găsit spânzurat în casă. Din primele cercetări, nu sunt suspiciuni de comitere a vreunei infracţiuni. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs moartea bărbatului. Corpul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală pentru necropsie“, a precizat Mădălin Ţăranu, comisar-şef în cadrul Poliţiei Iaşi.

vila octavian dumitru

Vila solistului Octavian Dumitru, din zona Valea Adâncă din Iaşi. FOTO Ziarul de Iaşi

Basul cumpărase o vilă de la o colegă şi, în urma unei evaluări, şi-a dat seama că investiţia sa a fost una neinspirată, vila având nevoie de multe îmbunătăţiri. Din această cauză, Octavian Dumitru a intrat într-o depresie severă în ultima perioadă, lucru observat şi de colegi săi de muncă. De altfel, surse din Poliţie susţin că varianta problemelor financiare cauzate de investiţia în casă este una dintre pistele pe care anchetatorii merg pentru a afla motivul sinuciderii.

Surse din cadrul Poliţiei au precizat, pentru Ziarul de Iaşi, că artistul era supărat după ce a achiziţionat casa. „Din primele informaţii ar reieşi că tânărul ar fi avut ceva probleme cu nişte bani, privitor la casa în care locuia. Casa o cumpărase şi o vânduse, dar nu a mai luat aceeaşi sumă pe imobil. Ar fi găsit multe nereguli la casă, inclusiv la izolaţie. Este doar o ipoteză deocamdată“, au precizat surse din cadrul anchetei.

De asemenea, vecinii artistului au declarat, pentru Ziarul de Iaşi, că Octavian Dumitru tânărul tocmai vânduse casa în care locuia şi trebuia să se mute în următoarele săptămâni: „Ştiu că a cumpărat casa prin octombrie anul trecut, iar acum o vânduse unui vecin, care stă la câteva case mai încolo. A cumpărat-o cu 47.000 de euro. Când a vândut-o, noii proprietari l-au lăsat să stea în habitaţie până în luna martie. Era un băiat liniştit, ştiu că lucra la Operă“.

octavian dumitru

La scurt timp după tragedie, pe profilul de Facebook al artistului au fost postate zeci de mesaje de condoleanţe sau de fotografii cu solistul ieşean. „Lecţie dură şi îngrozitor de dureroasă despre viaţă şi moarte, despre rezistenţă şi temeri, despre alegere şi renunţare, despre prieteni adevăraţi şi importanţa lor. Sufletele multor oameni sângerează zilele acestea şi-n multe alte viitoare zile... Octavian Dumitru, «tatăl» Dariei din «Sunetul muzicii», o persoană atât de deosebită, a ales să plece din lumea noastră nedreaptă, dură şi zbuciumată. Dumnezeu să îl ierte!", a scris o prietenă de-a artistului.

„Nu am să uit niciodată rolurile minunate din «Indiile galante», «Troienele“, «Lucia di Lammermmoor» (Iaşi) şi «Rigoletto» (Bucureşti). Odihneşte-te în pace, drag Om şi Artist!", a mai postat un prieten.

„Adio, prieten drag, copil frumos şi neînteles, suflet prea delicat şi sensibil pentru lumea în care trăim! Adio, fratele meu drag şi iubit! Liniştea şi iubirea să-ţi îmbrace şi să-ţi încălzească sufletul acolo unde eşti! Îl rog pe bunul Dumnezeu să te primească în lumina lui sfântă! Adio, prieten drag!“, a scris pe pagina de Facebook a artistului colegul şi prietenul său Bogdan Zahariea. 

De asemenea, reprezentanţii Operei Naţionale Române din Iaşi au publicat un mesaj de condoleanţe pe site-ul propriu. 

Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Operei Iaşi, Octavian Dumitru a devenit solist (bas) al Operei Iaşi în anul 2004, după ce din 2002 activase în corul „Gavriil Musicescu“ al Filarmonicii de Stat „Moldova“ Iaşi. Tânărul a absolvit masteratul la Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi, iar cu un an în urmă absolvise Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia Canto, a Universităţii de Arte „George Enescu“ Iaşi.


CV Octavian Dumitru (sursă: ONRI):

    2004: devine solist al Operei Naţionale Române din Iaşi
    2002-2004: membru al corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi
    2004: a absolvit Masteratul la Universitatea de Arte „George Enescu” din  Iaşi
    2003: a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Canto, clasa Prof. Univ. Dr. Corneliu Solovăstru
    1998: a absolvit Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi, Sectia Pedagogică
    2013: Master Class susţinut de Mariana Nicolesco în cadrul fundaţiei Darclée, Brăila
    2010: Master Class de regie de operă susţinut de Ionel Pantea
    2010: Master Class susţinut de Viorica Cortez
    2008: Master Class susţinut de Mariana Nicolesco în cadrul fundaţiei Darclée, Brăila
    2008: Master Class susţinut de Corneliu Murgu (Opera Naţională Timişoara) în cadrul vacanţelor muzicale de la Piatra Neamţ, avându-l ca invitat de onoare pe domnul Ioan Holender
    2003: Master Class susţinut de Theodor Coressi, Opera de Stat din Viena
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite