Fost director al Institutului de Psihiatrie din Iași trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă fostul director, DNA a trimis în judecată și alţi doi angajaţi ai Institutului de Psihiatrie din  Socola, Iași, după ce au achitat 500.000 de lei unei firme care făcuse lucrări doar pe hârtie.

Sursa foto: Arhiva Adevărul
Sursa foto: Arhiva Adevărul

Fostul director al Institutului de Psihiatrie Socola din judeţul Iaşi şi alţi doi angajaţi din cadrul instituţiei au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce au achitat aproape 500.000 de lei unei firme care făcuse lucrări la unitatea medicale deşi acestea nu fuseseră finalizate.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Adrian Bogdan Şaramet, la data faptei manager interimar şi ordonator de credite al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, pe Ionuţ Mihalache, la data faptei esponsabil cu controlul financiar preventiv în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi pe Radu Bogdan Ignat, la data faptelor auditor în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi şi preşedinte al unei comisii de recepţie a lucrărilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual”, se arată într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, o firmă din Suceava și administratorul acesteia au fost trimiși în judecată în același dosar. Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în dosar.

În luna decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi SC Cao Cons SRL Suceava ce avea ca obiect «Reabilitare şi modernizare reţea alimentare cu apă potabilă», inculpaţii Şaramet Adrian Bogdan şi Mihalache Ionuţ, în calităţile menţionate mai sus, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu prevăzute de legislaţia primară, ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condiţiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanţia de bună execuţie nu fusese constituită de către executant”, a transmis DNA.

Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat şi membrii comisiei de recepţie a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, Atanasiu Alin Adrian şi Zaharia Raul Gabriel), care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor, în condiţiile în acestea nu erau finalizate. 

Sursa citată a menţionat că, în cauză, Ministerul Sănătăţii a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 490.323 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„În cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii Atanasiu Alin Adrian şi Zaharia Raul Gabriel, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu. Ei au recunoscut comiterea faptelor şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, doi ani, două luni şi 20 zile de închisoare şi interzicerea unor drepturi”, subliniază sursa citată.

Institutul de Psihiatrie „Socola” este situat în cartierul Socola din municipiul Iași. Este unul din cele mai mari spitale de psihiatrie din România. În anul 1905 a avut loc deschiderea Spitalului „Socola”, ca rezultat al strădaniei doctorului Alexandru Brăescu pentru construirea unui spital modern de psihiatrie și pentru asigurarea învățământului de psihiatrie la Facultatea de Medicină din Iași. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite