Taximetriștii din Iași vor să ridice tariful la 5 lei pe kilometru. Care este explicația acestora

0
Publicat:

Taximetriștii din Iași doresc majorarea tarifului maximal pe kilometru până la 5 lei, din cauza inflației, a creșterii prețurilor la combustibil și a cheltuielilor de întreținere și reparații.

Taxi. FOTO Arhiva Adevărul
Taxi. FOTO Arhiva Adevărul

Filiala ieșeană a Camerei Naționale a Taximetriștilor din România a solicitat autorității de autorizare creșterea tarifului maximal până la o valoare de 5 lei pe kilometru, în condițiile în care în prezent, ieșenii plătesc la o cursă cu un autoturism echipat taxi tarife cuprinse între 2,90 lei și 3,20 lei pe kilometru. 

Inițiativa va fi discutată într-o viitoare ședință de Consiliu Local, care va avea loc la Palatul Roznovanu din Iași. Tarifele au crescut de-a lungul anilor de la 1,60 lei/km în anii 2009-2010 până la circa 3,20 lei/ km în perioada 2021-2022. 

„Motivând condițiile actuale, respectiv inflația și creșterea accelerată a prețurilor combustibililor, a cheltuielilor de întreținere-reparații cu piesele de schimb, a cheltuielilor cu munca vie, a asigurărilor și a prețurilor autoturismelor, Asociația «Camera Națională a Taximetriștilor din România», filiala Iași, a solicitat autorității de autorizare modificarea tarifului maximal și stabilirea acestuia la o valoare de 5 lei/km”, se arată în proiectul de hotărâre.

Inițiatorii spun că majorarea tarifelor vine și în urma apariției pe piață a concurenței, din ultimii ani. 

„Facem observația că serviciul de transport în regim de taxi, începând cu anul 2020, este concurat de serviciul de transport alternativ (Uber/Bolt) care implică, în esență, același tip de ofertă, «servicii de transport cu autoturism și conducător auto», la tarife apropiate. Presiunea concurențială existentă dintre aceste două tipuri de servicii a facilitat interacțiunea dintre cerere și ofertă, chiar dacă serviciul de transport în regim de taxi este parțial reglementat, în ceea ce privește limitarea numărului maxim de autorizații și stabilirea unui tarif de distanță maximal”, mai scrie în proiectul de hotărâre.

Camera Taximetriștilor din România anunță că tarifele pe timp de zi ar putea fi în jurul valorii de 3,70 lei, iar cele de noapte să ajungă la 5 lei pe kilometru. În prezent, în municipiul Iași sunt înregistrate circa 1600 de autoturisme echipate taxi. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite