Foto Clădirea-patrimoniu din Iași care poartă haine noi după reabilitare. Edificiul a fost ridicat pe la 1800 FOTO
0Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a recepţionat lucrările de reabilitare şi modernizare a Casei Universitarilor. Imobilul este şi monument istoric.

Casa Universitarilor a reintrat în posesia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi la data de 16 aprilie 2015. Un an mai târziu universitatea a început demersurile pentru reabilitarea clădirii. Acum, în 2022, UAIC a recepţionat lucrările de reabilitare şi modernizare a imobilului care este şi monument istoric.
Lucrările, care au durat aproape trei ani, au constat în restaurarea integrală atât a clădirii principale, cât și a anexelor, grădinii și pivniței. De asemenea, s-au recondiționat cei doi stâlpi de la intrarea din str. Toma Cozma, dar și împrejmuirea din fier forjat. Investiţia depăşeşte suma de 11 milioane de lei, fondurile fiind alocate din bugetul universităţii.
Contractul de executare a lucrărilor a fost semnat la data de 1 noiembrie 2019, iar în aceeaşi lună au demarat lucrările.
Casa Universitarilor din Iaşi are un singur etaj şi şapte încăperi, anexe de aproximativ 600 metri pătraţi, hrube în suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi şi aproape 5.000 metri pătraţi de grădină.
În hrube şi la fundaţia Casei Universitarilor s-au făcut importante descoperiri arheologice. Au fost scoase la iveală vestigiile unei noi construcţii cu o vechime de peste 200 de ani.
Rectorul UAIC, Tudorel Toader, a declarat recent că după ce va fi redată în folosinţă, Casa Universitarilor îşi va menţine destinaţia anterioară.
„La etaj vor fi desfăşurate activităţi didactice, ştiinţifice şi culturale, prin faptul că vor avea loc susţineri de doctorate, conferinţe, lansări de carte, alte manifestări ştiinţifice. Parterul, terasa exterioară şi hrubele vor constitui locuri pentru banchetele de absolvire, de revedere pentru comunitatea Alumni UAIC, de servit masa, de socializare”, a spus rectorul.












Istoria clădirii
Casa Universitarilor din Iaşi (Casa Canta) este o clădire de patrimoniu construită în jurul anului 1800 pentru Iordache Cantacuzino. Clădirea a fost refăcută de fiul acestuia, logofătul Nicolae Canta, iar din anul 1947 intră în administrarea Universității, având destinaţia de cantină – restaurant pentru profesorii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Imobilul are un etaj şi 7 încăperi, anexe de aproximativ 600 mp., o pivniță de aproximativ 200 mp. şi aproape 5.000 mp. de grădină.
A găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină-restaurant a cadrelor didactice ale Universității „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile.
„Casa Universitarilor”, care a fost reparată și extinsă între 1951 și 1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași.
În hrubele și fundația „Casei Universitarilor” Iași s-au făcut descoperiri arheologice importante. Aici, specialiștii de la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC au scos la iveală vestigiile unei noi construcții care are o vechime de peste 200 de ani. Este vorba despre instalații utilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, dar și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească „Canta”. În plus, a fost descoperită o monedă datată cu anul 1731.
Universitatea „Cuza” a decis punerea acestora în valoare într-o manieră specială. Totul a fost restaurat și încastrat în sticlă, cu iluminat, astfel încât să poată fi admirat de turiști sau vizitatori.