Dentiştii de la sate, nevoiţi să pună afiş pe uşă că nu mai pun plombe gratuit. Plafonul impus stomatologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile din Clinica de Stomatologie Infantilă din Iaşi

Medicii stomatologi care lucrează în satele din judeţul Iaşi se declară nemul¬ţumiţi de plafonul impus la ultima contractare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Potrivit medicilor, suma decontată de CJAS, în jur de 1.200 de lei, nu le ajunge mai mult de două zile.

Contractarea din iulie 2016 este motiv de neînţelegeri între medicii dentişti din Iaşi şi CJAS.

Stomatologii care lucrează în mediul rural arată că suma decontată de CJAS este derizorie.

Medicii susţin că bolnavii nu-şi permit să plătească pentru serviciile medicale şi se adresează stomatologului doar pentru a fi îngrijit gratuit.

„Plafonul în ultimele două luni, deci după contractare, a fost de 1.200 de lei. Eu lucrez într-un cabinet stomatologic de la sat. Vă spun că această sumă decontată lunar, în funcţie de complexitatea cazului, nu asigură nici măcar tratamentul unei singure persoane. Să spunem că poţi pune două proteze şi că îi faci unui pacient, în şedinţe succesive, câteva plombe. După asta, eu ar trebui să pun afiş pe uşă că s-a terminat plafonul“, a arătat un medic stomatolog din judeţ, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Stomatologul a precizat că a semnalat problemele cu care se confruntă Colegiului Medicilor Dentişti Iaşi, în speranţa că forul va iniţia un dialog cu CJAS.

Potrivit CMDI, în judeţul Iaşi sunt înregistraţi 1.050 de medici stomatologi, din care aproximativ o treime sunt în contract cu CJAS.

„Opţiunea unui număr redus de medici care intră în contract cu CJAS se justifică prin numărul mare de documente care trebuie transmise CJAS şi numărului redus de cazuri care pot fi realizate în suma acordată. Plafonul este mult mai ridicat dacă medicul respectiv are titlul de specialist sau primariat în una dintre cele şase specialităţi din domeniul medicinei dentare“, a explicat profesorul Norina Forna, preşedintele CMDI.

Potrivit CJAS, până în prezent instituţia nu a primit nicio reclamaţie din partea medicilor stomatologi în legătură cu plafonul stabilit după contractarea din vară.

„Bugetul medicilor stomatologi nu se acordă preferenţial, ci este un calcul obiectiv, în funcţie de nişte puncte. Aceste puncte se obţin în funcţie de zona în care lucrează medicul respectiv şi de specialitatea acestuia. Anul acesta, faţă de anul trecut, au mai intrat în contract încă 120 de medici stomatologi şi bugetul s-a împărţit numărului total de 350 de dentişti care au îndeplinit criteriile cerute şi au intrat în contract cu CJAS“, a arătat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

În satele din judeţ sunt 161 de medici dentişti care au contracte cu CJAS Iaşi.
 

Citeşte şi:

Consultaţii oferite de medici dentişti şi asistente care fac parte din grupul persoanelor defavorizate, din 2015

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite