Cum va arăta municipiul Iaşi în următorii ani: tren urban şi penitenciarul mutat din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Plan Urbanistic General al municipiului Iaşi ar putea intra în vigoare în a doua jumătate a anului viitor, după şapte ani de aşteptare. Documentul prevede modernizarea oraşului pe mai multe segmente şi cuprinde proiecte ambiţioase: introducerea trenului urban şi mutarea penitenciarului din oraş, undeva în judeţ.

Municipiul Iaşi va avea, în sfârşit, un nou Plan Urbanistic General (PUG) după mai bine de şapte ani de aşteptare. Varianta finală a fost publicată de Agenţia pentru Protecţia Mediului săptămâna trecută şi prevede o serie de modificări faţă de cea publicată în urmă cu jumătate de an. Până la mijlocul anului viitor, noul PUG, ce va avea o valabilitate de zece ani, ar putea fi supus aprobării Consiliului Local. Din cauza neactualizării acestui document, în Iaşi s-a creat în unele zone un adevărat haos imobiliar, după ce unii dezvoltatori au ridicat blocuri de 7-8 etaje printre case, iar alţii şi-au înălţat construcţiile cu 2-3 etaje peste limita prevăzută în autorizaţia de construire. Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale planului se referă la faptul că în fiecare zonă a Iaşului au fost stabiliţi indicatorii urbanistici în baza cărora vor putea fi ridicate viitoarele construcţii.

Planul Urbanistic General prevede şi o serie de investiţii ma­jore ce au ca rol principal impulsionarea dezvoltării. În document se arată că aceste investiţii sunt menite „să pre­gătească condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor private în zone de dezvoltare prioritare“. Printre marile investiţii se numără restructurarea platformei industriale CUG, construirea Spitalului Re­gional de Urgenţe, amenajarea malurilor râului Bahlui, moderni­zarea infrastructurii şi reorganizarea circulaţiei sau realizarea unui centru de târguri şi expoziţii. Totodată, o investiţie majoră menţionată în PUG este introducerea trenului urban, pe o linie specială de transport public pe traseul Antibiotice - Pă­curari - gara Nicolina – Socola. „Prin modernizarea şi prelungirea căii ferate de călători şi industrială, va fi introdusă o linie de transport public pe traseul Anti­biotice - Socola“, se spune în PUG final.

Penitenciarul se va muta în judeţ

Documentul stabileşte şi patru obiective specifice în care sunt incluse mai multe proiecte privind dezvoltarea activităţilor economice. Unul din obiective, referitor la dezvoltarea oraşului ca centru de servicii, afaceri, cultură etc, prevede printre proiectele sale mutarea Penitenciarului de Maximă Siguranţă din zona Copou undeva în judeţ.  Alte proiecte prevăd o nouă amenajare a platformelor industriale (For­tus, Ţuţora, Ţigarete, depoul de tramvaie de pe strada Uzinei, triajul Socola), conversia cinematografelor Victoria, Republica, Dacia şi Co­pou în săli de spectacole, spaţii universitare la spitalul judeţean (după realizarea spitalului regional) sau realizarea unui complex sportiv regional. Celelalte obiective urmăresc valorificarea ptenţialelor culturale şi de mediu, modernizarea profilelor industrie şi transporturi şi gestiunea eficientă a resursei de teren.

Referitor la ptimizarea reţelei rutiere, noul PUG propune în diferite zone construcţia pasaje comune peste calea ferată sau cursuri de apă, pasaje supraterane şi subtraversări. Totodată, varianta finală a planului urbanistic include şi amenajarea unei zone pietonale extinse în Centrul vechi. Potrivit documentului, caracterul de patrimoniu al zonei centrale va fi pus în evidenţă de bd. Ştefan cel Mare, ce va deveni arteră pietonală.

Noul PUG al Iaşului a fost proiectat de Search Corporation, dar, în ultimul an, Primăria a apelat la o echipă locală de arhitecţi pentru finalizarea documentului după ce contractul cu firma bucureşteană a fost reziliat în vara anului 2015.

 

IaşiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite