Situaţie paradoxală la Suceava: oraşul n-are Plan Urbanistic General din cauza lipsei spaţiilor verzi, deşi există o pădure uriaşă chiar în centru
0Suceava se află într-o situaţie paradoxală: nu are un Plan Urbanistic General deoarece nu deţine 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, deşi în centrul oraşului se află o pădure. Totuşi, pădurea nu aparţine municipalităţii, ci Romsilva, astfel că autorizaţia de mediu pentru avizarea Planului Urbanistic General nu poate fi obţinută.
Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Suceava nu poate fi avizat deoarece nu îndeplineşte indicatorul de 27 de metri pătraţi de spaţiul verde pe locuitor. Municipalitatea speră să primească în administrare parcul Şipote ce aparţine de Romsilva.
„Nu se poate realiza PUG-ul pentru că nu îndeplinim indicatorul de 27 de metri pătraţi de spaţiu verde pe locuitor. În vechiul PUG, Parcul Şipote era în intravilanul municipiului Suceava. Când am făcut calculele, cu tot cu parc, aveam 32,95 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. În acest moment, nu putem primi avizul de la structurile de mediu dacă nu îndeplinim această condiţie. Ca atare, trebuie să facem tot ce putem pentru ca să transferăm Parcul Şipote, într-o primă fază măcar în administrarea Primăriei municipiului Suceava şi, desigur, noi ne dorim ca în viitor să îl preluăm în proprietate”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Edilul a fost anunţat de către Romsilva că terenul de 28,19 de hectare situat în zona Cetăţii de Scaun este clasificat ca fiind păduri special amenajate în scopuri recreative sau păduri - parc.
Conform lui Ion Lungu, noua clasificare va face ca această porţiune să fie mai uşor de transferat către municipalitate, terenul nemaifăcând parte din fondul forestier.
La Parcul Şipote se pot face reabilitări de alei, iluminat public şi se pot amenaja bănci şi construcţii uşoare, cum ar fi terasele.
„Dacă igienizăm, modernizăm accesul şi facem trotuare, amenajăm bănci, refacem iluminatul şi construim terase uşoare, cred că deja am făcut un mare pas înainte. Concurenţa pe proiectele de turism este foarte mare şi vrem să realizăm această zonă de agrement din fonduri proprii, pentru că aceasta este foarte importantă pentru oraşul nostru”, a mai arătat Ion Lungu.
Alte ştiri pe această temă: