Cum și de ce întinerește orașul cu cel mai mare ritm de creștere în domeniul IT din România

0
Publicat:

Iașiul devine un oraș tot mai atrăgător pentru tinerii din România și nu numai. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă datorită universităților din capitala Moldovei, care oferă multiple specializări și oportunități tinerilor.

Biblioteca Centrală Iași SURSĂ Arhiva Adevărul
Biblioteca Centrală Iași SURSĂ Arhiva Adevărul

Un alt punct de interes îl reprezintă și piața muncii din Iași, foarte mulți tineri reușind să își găsească locuri de muncă în orașul celor șapte coline după finalizarea studiilor. 

Universitățile și patrimoniul cultural, principalele atracții

Fără îndoială, Iașul a devenit un oraș care oferă foarte multe posibilități tinerilor. Primarul Mihai Chirica a subliniat, pentru Adevărul, câteva capitole la care Iașiul reușește să se mențină în frunte. Acesta susține că mediul universitar este extrem de important, reușind să atragă, anual, mii de studenți, mulți dintre ei venind din alte orașe ale țării.

,,Cred că există foarte multe motive pentru care Iașul este un oraș cu o medie de vârstă scăzută. Suntem un centru universitar important, al doilea din România și avem a doua rețea școlară din țară, după București. Totodată, Iașul este un oraș curat, cu un patrimoniu istoric și cultural deosebit, poate cel mai frumos din România. Nu sunt probleme de siguranță publică, avem locuri de distracție și locuri de practicat sport de masă", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

IT-ul, capitolul la care Iașiul stă foarte bine

 În ultimii ani, Iașul a devenit un centru foarte important pentru domeniul IT. Astfel, facultățile din capitala Moldovei specializează, anual, sute de tineri care reușesc să își găsească locuri de muncă în marile companii sosite în clădirile de birouri din oraș.

,,În ultimii trei ani, am devenit orașul cu cel mai mare ritm de creștere în domeniul IT din România și pe locul al doilea în Europa. Acest domeniu de activitate presupune existența tinerilor specialiști. Totodată, rețeaua spitalicească a fost modernizată, există un număr considerabil de asistenți și doctori care după absolvire și-au continuat aici profesia, nu doar în sectorul de stat ci și în cel privat, unde se lucrează mai ales cu tineri", adaugă primarul Iașului.

Primarul Iașiului, apel către Guvernul României

 Având în vedere că Iașul devine un oraș cu o populație tot mai tânără, edilul Mihai Chirica este de părere că cei aflați la conducerea țării ar trebui să își îndrepte mai mult atenția către acest aspect.

,,Guvernul și Parlamentul României trebuie să privească cu mai multă încredere spre localitățile unde procentul prezenței tinerilor este mare. Aici se crează viitorul acestei națiuni și acolo trebuie completate listele de investiții ale statului român, cu obiective extrem de așteptate: sală de sport, stadion, autostradă, pentru a putea motiva tânăra generație să rămână aici, să facă copii în România și să-și dorească să-i crească în țară. Cred că o națiune care își dorește un viitor lung trebuie să-și îndrepte privirea cu atenție către tânăra generație, punând bazele unei educații solide, educație racordată la valorile universale ale democrației dar fără a pierde din vedere elementele de identitate națională", a mai spus Mihai Chirica.     

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite