Nu ai cum să nu le admiri. Cele mai frumoase clădiri din Iaşi, adevărate atracţii pentru turişti FOTO

0
Publicat:

În ultimii ani, Iaşiul a devenit o atracţie important atât în rândul românilor cât şi în rândul turiştilor străini. Acest lucru se datorează şi clădirile superbe pe care le putem găsi în capitala Moldovei.

Sala Voievozilor Palatul Culturii Iaşi SURSĂ palatulculturii.ro
Sala Voievozilor Palatul Culturii Iaşi SURSĂ palatulculturii.ro

Astfel, la o simplă căutare pe Google, putem găsi un scurt clasament, ce cuprinde câteva clădiri frumoase, cu o însemnătate imensă pentru oraşul celor şapte coline.

Palatul Culturii, monumentul simbol al Iaşiului

Construit între anii 1906 și 1925, de către arhitectul Ion Berindey, Palatul Culturii din Iași uimește prin măreția și frumusețea sa. Acesta prezintă o îmbinare perfectă a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic și neobaroc și pare, mai ales noaptea, că veghează asupra orașului celor șapte coline.

Votat ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri luminate pe timp de noapte din lume, Palatul din centrul Iașului atrage foarte mulți turiști în fiecare an, devenind un veritabil simbol pentru capitala Moldovei. Clădirea a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația Palatului a fost schimbată într-una culturală și a devenit gazda unor instituții culturale din Iași.

Acum, Palatul Culturii din Iași este sediul Complexului Muzeal Național ,,Moldova". Acesta cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii ,,Ștefan Procopiu" precum și Centrul de Conservare - Restaurare a Patrimoniului Cultural. Totodată, aici s-a aflat și sediul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Asachi" din Iași, până la începerea lucrărilor de renovare.

Palatul Culturii noaptea SURSĂ  Liviu Chirica

Bojdeuca lui Ion Creangă, loc de poveste

Chiar dacă nu este impunătoare prin dimensiune, Bojdeuca lui Creangă din Ţicău reuşeşte să atragă atenţia prin însemnătatea culturală pe care o are. 

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Ţicău, Iaşi, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă. Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă. Căsuța, având două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurări având loc în anii 1942 și 1985. Casa este înscrisă în Lista monumentelor istorice. Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România.

Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica. La vremea sa, Ion Creangă era recunoscut pentru faptul că la căsuța sa din Țicău deținea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viața sa. Spre exemplu, întotdeauna a avut o pisică pe nume Marioara ca și mătușa sa zgârcită din satul natal Humulești.

Bojdeuca lui Ion Creangă Iaşi SURSĂ wikipedia.org
Bojdeuca lui Ion Creangă Iaşi SURSĂ wikipedia.org

Biblioteca Centrală atrage toate privirile

Dacă măcar o dată ai urcat dealul Copou, este imposibil să nu fi observat, la fundaţie, o superbă clădire care, mai ales pe timp de noapte, atrage privirile trecătorilor şi este surprinsă în mii de fotografii. Este vorba despre Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, una dintre clădirile simbol ale oraşului. Aceasta este cea mai veche biblioteca universitară şi una dintre cele mai importante din România. 

Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi SURSĂ FOTO wikipedia.org
Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi SURSĂ FOTO wikipedia.org

Mănăstirea care veghează asupra oraşului

Aflată într-o zonă foarte liniștită, înconjurată de livezi și pădure, Mănăstirea Cetățuia este o adevărată oază de relaxare dar și locul perfect pentru rugăciune. Între zidurile înalte ale lăcașului de cult, liniștea domnește. Ieșenii care trec prin bolta de piatră se despart, chiar dacă pentru doar câteva clipe, de zgomotul orașului și de grijile de zi cu zi. 

În curtea mănăstirii, florile, arborii și spațiile verzi sunt întâlnite la tot pasul. Trandafirii dar și geamurile împodobite cu ghivece imense de flori fură privirile celor care îi trec pragul. Locul, încărcat de istorie și de credință, oferă liniștea de care au nevoie credincioșii. Frumoasă şi impunătoare, Cetățuia poate fi observată din foarte multe zone ale oraşului Iaşi.

În noaptea de Înviere, aceasta capătă un farmec aparte, foarte mulţi credincioşi urcând dealul pentru a spune o rugăciune şi pentru a lua Lumina Sfânta. Fiind aşezată pe un deal înalt, din partea de sud a Iaşului, mănăstirea oferă şi o frumoasă panoramă a oraşului.

Construită la început ca un complex fortificat medieval, capabil să ofere domnitorului şi boierilor un reazem pentru o rezistenţă înarmată împotriva invadatorilor, Mănăstirea Cetăţuia, cu zidurile sale măcinate de timp, a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi.

Mănăstirea Cetăţuia SURSĂ FOTO Cristian Hitruc
Mănăstirea Cetăţuia SURSĂ FOTO Cristian Hitruc
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite