Cele mai vechi clădiri din marile oraşe ale României. Unele dintre ele sunt cu adevărat impresionante FOTO

0
Publicat:

În marile oraşe ale României se găsesc foarte multe construcţii vechi, unele dintre ele având o imensă valoare istorică. Fie că este vorba despre biserici, clădiri de locuinţe sau case, acestea au supravieţuit timpului şi reprezintă importante puncte de atracţie.

Biserica Calvaria Cluj SURSĂ FOTO wikipedia.org
Biserica Calvaria Cluj SURSĂ FOTO wikipedia.org

Când vine vorba despre construcţii care au supravieţuit sute de ani, cele mai multe dintre ele sunt biserici impresionante, aflate în marile oraşe ale ţării.

În Cluj se află cea mai veche clădire din ţară

Cunoscută de toată lumea ca fiind cea mai veche clădire din ţară, Biserica Calvaria din Cluj a luat naştere în a doua jumătate a secolului al Xl-lea. Acest lăcaş este un simbol al celui mai mare cartier al oraşului şi a fost o mănăstire benedictină. Despre ea se spune că a fost întemeiată de Ladislau l, rege al Ungariei. Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificaţiilor din evul mediu, când întregul areal dispunea de şanţuri de apărare.

Cele mai vechi clădiri din Arad şi Bucureşti

Cea mai veche clădire din Arad este Biserica Sârbească. Aceasta a fost întemeiată de căpitanul Iovan Popovici Techelia, între anii 1698 şi 1702, pentru familiile grănicerilor sârbi stabiliţi aici împreună cu familiile lor. Biserica poartă amprenta stilului baroc timpuriu, după cucerirea Aradului de către armatele imperiale comandate de prinţul Eugen de Savoia, când în oraş au fost aşezaţi grăniceri sârbi.

Biserica Sârbească Arad SURSĂ wikipedia.org
Biserica Sârbească Arad SURSĂ wikipedia.org

Cea mai veche clădire locuibilă din ţară se găseşte pe o stradă retrasă din Bucureşti, conform istoricilor. Casa Melik a fost construită pe uliţa Spătarului şi are puţin peste 250 de ani. Primul om care ar fi locuit în această clădire este un boier spătar, al cărui nume nu apare în documente. În prezent, în această clădire funcţionează Muzeul Theodor Pallady.

Casa Melik Bucureşti SURSĂ curatorial.ro
Casa Melik Bucureşti SURSĂ curatorial.ro

Braşovul şi Iaşiul au biserici vechi şi impresionante

Cea mai veche clădire din oraşul Braşov este Biserica Sfântul Bartolomeu. Aceasta se află pe Strada Lungă şi datează din secolul al Xlll-lea, chiar de la 1223, conform surselor specializate. În prezent clădirea este obiectiv turistic şi este înconjurată de un zid de apărare ce a rezistat atacurilor trupelor otomane din 1422. Totodat, biserica a mai trecut şi printr-un puternic incendiu, în 1689, care nu a reuşit să-i afecteze structura.

Biserica Sf. Bartolomeu Braşov SURSĂ wikipedia.org
Biserica Sf. Bartolomeu Braşov SURSĂ wikipedia.org

Mănăstirea Galata din Iaşi a fost atestată documentar între anii 1582-1583 şi de atunci a rămas în picioare, fiind cea mai veche clădire din Iaşi. Construcţia a fost realizată pe domeniul domnitorului Petru Şchiopul şi a fost supusă multor încercări de-a lungul timpului. În anul 1762 a fost cuprinsă de flăcări, interiorul fiind serios afectat.

Mănăstirea Galata Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Mănăstirea Galata Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Biserica este înconjurată de ziduri şi are un turn clopotniţă înalt la intrare, având aspectul unei fortăreţe. Aceasta a servit, de multe ori, ca loc de apărare dar şi ca reşedinţă domnească. Cei care aleg să viziteze lăcaşul pot vedea, din apropierea bisericii, o privelişte superbă asupra oraşului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite