Cum facem testul rapid antigen pentru depistarea SARS-CoV-2. Demonstraţia unui medic infecţionist VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură de ecran/Facebook - Consiliul Judeţean Iaşi
FOTO Captură de ecran/Facebook - Consiliul Judeţean Iaşi

Medicul infecţionist din Iaşi atrage atenţia că etapa foarte importantă, care poate să determine un rezultat fals negativ, deşi suntem infectaţi, este cea a recoltării.

Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, explică, prin intermediul unui material video, paşii necesari pentru a face corect un test rapid în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2. 

Potrivit medicului ieşean, testul rapid antigen are mai multe elemente care vor fi folosite: picurătorul în care va fi pusă soluţia necesară pentru testare, un beţişor dintr-un plastic semirezistent care în capăt are un tampon de vată ce se introduce în nas şi testul propriu-zis, pe care se vor pune câteva picături din substanţa în care a fost introdus beţişorul. 

„Vom introduce beţişorul până la semnul respectiv. Îl veţi simţi undeva în spatele cavităţii bucale, dar e o senzaţie care nu durează mult şi care nu lasă nicio leziune. E bine dacă există cineva care ne poate ajuta la recoltare, dar dacă suntem singuri, recomand recoltarea în faţa oglinzii, pentru a şti cu exactitate nivelul până la care trebuie introdus”, a explicat medicul Florin Roşu.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi explică şi care sunt paşii pe care trebuie să-i facem după recoltare. Potrivit acestuia, se introduce partea cu tampon a beţişorului în picurător, se amestecă timp de 2-3 minute, apoi se extrage beţişorul şi se reintroduce în folia protectoare. Apoi, se închide capacul picurătorului şi se pun în fanta testului câteva picături.

„În momentul de faţă, sunt foarte bine concepute testele şi în interval foarte scurt se vede şi rezultatul, dar putem să lăsăm testul la decantat până la 15 minute. Dacă în dreptul literei C există o singură liniuţă, cea de control, rezultatul este negativ, dacă testul este pozitiv, apar două liniuţe, în dreptul C şi T. Dacă se întâmplă să avem o linie doar în dreptul literei T fără să avem în dreptul literei C, testul este declarat invalid şi trebuie repetat”, a explicat medicul infecţionist. 

Sursa: Facebook/Consiliul Judeţean Iaşi - Iaşi County Council

Simptome de COVID-19, dar test negativ

Ce facem însă dacă rezultatul este negativ, dar avem simptome de COVID-19? Răspunsul medicului este unul clar: să luăm legătura cu medicul de familie. Mai ales dacă există simptome precum dureri la nivelul gâtului, dureri de cap, curgerea nasului, acestea fiind însoţite sau nu de tuse şi febră.

„Chiar dacă avem test negativ, dar avem simptome, suntem obligaţi, în vederea protejării noastre şi a celor din jur, să luăm legătura cu medicul de familie, astfel încât conduita terapeutică să fie cea corectă”, a adăugat medicul Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Petiţie anti-război în Rusia: „Nimeni nu ne ameninţă. Ruşii sunt ostaticii unui aventurism criminal”. Reproşuri la adresa lui Putin

Şicanare în trafic sfârşită dramatic. Un şofer din Neamţ a fost pur şi simplu eviscerat de un rival nervos

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite