Cum arată învingătorii eterni de la job. Profilul candidatului cu cele mai mari şanse la interviul de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că cei mai mulţi dintre şomeri sunt persoane cu vârsta de peste 40 de ani. Sintezele reflectă şi profilul persoanelor cu cele mai mari şanse de angajare.

Marile companii sunt în căutare de  forţă de muncă tânără, persoane care se pot adapta uşor în colectiv, dinamici, cunoscători de limbi străine, care ştiu să lucreze pe calculator. Este şi motivul pentru care tinerii nu se regăsesc în număr atât de mare în rândul şomerilor.

De exemplu, o treime dintre şomerii din judeţul Iaşi au peste 40 de ani, provin din mediul rural şi sunt fără studii. Astfel, din cei 13.424 de şomeri înregistraţi în judeţul Iaşi, 3.811 fac parte din categoria de 40-49 de ani, aceştia fiind şi cei cu şanse minime de angajare. La polul opus se află tinerii. Ei nu îngroaşă la fel de mult rândul şomerilor. 

‘’Cel mai mare număr de şomeri a continuat să fie înregistrat de grupa 40-49 ani, respectiv 3.811 persoane, urmată de grupa 30-39 de ani  cu 2.772 de persoane. Cei mai puţini şomeri se regăsesc în grupa de vârstă 25-29 de ani, aici fiind înregistrate 704 astfel de persoane’’, spune Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. 

Un plus pentru tineri sunt studiile superioare. Acestea cântăresc la angajare alături de cunoaşterea unei limbi străine şi cunoştinţe de operare pe calculator. Singurul lucru care li se reproşează de multe ori tinerilor la angajare este lipsa de experienţă, astfel că voluntariatul sau practica trecute în CV vor impresiona angajatorul. 

‘’Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi, şi anume 82,68%. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 13,36% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 3,96%’’, mai spune Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. 

La sfârşitul lunii octombrie 2015, rata şomajului înregistrat în judeţul Iaşi a fost de 4,55%. 

Vă mai recomandăm:

Cum se fură de la stat, picătură cu picătură. Sute de ţărani, implicaţi într-un dosar DNA privind fraudarea bugetului de stat prin indemnizaţii de la AJOFM

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite