Cum se fură de la stat, picătură cu picătură. Sute de ţărani, implicaţi într-un dosar DNA privind fraudarea bugetului de stat prin indemnizaţii de la AJOFM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Barbălată, cel din stânga, este unul dintre cei implicaţi în acest dosar
Gabriel Barbălată, cel din stânga, este unul dintre cei implicaţi în acest dosar

Aproape 40 de persoane dintr-un total de 147 au fost condamnate la Iaşi fiind găsite vinovate pentru obţinerea în mod ilegal a unor subvenţii de la Forţele de Muncă. Este cel mai voluminos dosar din istoria DNA Iaşi.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pus punct ieri unui dosar foarte complex în care nu mai puţin de 39 de persoane au fost acuzate de obţinerea ilegală a unor fonduri de la Agenţia Judeţenă pentru Ocuparea a Forţei de Muncă. 39 de persoane acuzate de fapte asimilate de corupţie au fost găsite vinovate de magistraţi, decizia fiind definitivă. Acestea au fost condamnate la pedepse cuprinse între un an şi doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare. Ieşenii condamnaţi ieri sunt printre cei care şi-au recunoscut faptele, ei fiind judecaţi separat de alte 116 care sunt, în continuare, judecaţi în primă instanţă.

Consilieri şi învăţători, implicaţi

Dosarul „AJOFM” a fost instrumentat de DNA care a deconspirat o adevărată reţea de falsificarea a unor documente pentru a obţine subvenţii de la stat. Cauza este ce mai voluminoasă înregistrată de procurorii ieşeni în ultimii ani. Printre membrii reţelei au fost consideraţi foşti consilieri locali, învăţători sau referenţi din cadrul AJOFM Iaşi. 

Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban şi Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni. 

“În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şi menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)”, au precizat procurorii DNA.

Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoane. 

Potrivit legii, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţi de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român acordate prin intermediul AJOFM. În cazul în care o firmă angajează un absolvent de studii superioare, de exemplu, statul îi acordă, timp de un an, o subvenţie lunară de 750 de lei. Pentru persoanele de peste 45 de ani, subvenţia este de 500 de lei. Consilierii din Gorban şi Răducăneni, împreună cu acoliţii lor, s-au folosit de 10 firme fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite