Cum a anonimizat Primăria Iaşi toate numele care apar în documentele de interes public. „Riscăm amenzi de până la 20 de milioane de euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea ieşeană s-a grăbit să aplice regulile europene privind gestionarea datelor persoanelor fizice, iar actele publicate de instituţia publică au devenit pline de steluţe.

După obligativitatea protecţiei datelor cu caracter personal, municipalitatea ieşeană a decis să anonimizeze numeroase documente care apar pe site. Astfel, lista cu datornici, rezultatele concursurilor pentru funcţii publice sau documentaţiile de urbanism aprobate de Primărie sunt pline de steluţe în locul numelor persoanelor publice vizate de documente.

 „Municipalitatea a elaborat o procedură internă privind prelucrarea şi publicarea datelor cu caracter personal, procedură care detaliază modalitatea de aplicare a prevederilor Regulamentului Uniunii Europene 2016/679 în diverse domenii de activitate şi care a fost aplicată începând cu data de 25 mai 2018. Printre altele, în urma aplicării acesteia, pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi au fost anonimizate o serie de informaţii privind datornicii la bugetul local, beneficiarii de diverse acte administrative, inclusiv participanţii la unele concursuri“, se arată în informarea instituţiei publice. 

Imagine indisponibilă

* Exemplu de acte anonimizate, unde numele persoanelor fizice au fost înlocuite cu steluţe 

Potrivit oficialilor ieşeni, municipalitatea a solicitat şi un punct de vedere oficial de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (n.r. ANSPDCP). Un motiv invocat de municipalitate pentru anonimizarea listelor de pe pagina Primăriei Iaşi ar fi şi „amenzile care pot ajunge până la 20 de milioane de euro“. 

„În rezumat, pentru a aplica prevederile Regulamentului Uniunii Europene 2016/679 şi, implicit, pentru a evita situaţia în care municipalitatea să fie amendată pentru nerespectarea acestuia, s-a luat decizia anonimizării unor informaţiii care până pe 25 mai 2018 erau publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi, aceasta cel puţin până când Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal va oferi precizări şi eventuale corecturi cu privire la procedura internă a municipalităţii sau până când Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va genera un ghid de aplicare unitară a normelor europene la nivelul instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale“, se mai arată în informarea Primăriei. 

Potrivit ziaruldeiasi.ro, Primăria Iaşi ar fi prima din ţară care a luat această măsură extremă de anonimizare a documentelor publice. Potrivit aceleiaşi surse, o adresă primită de la ANSPDCP arată că: „Datele personale avute în vedere la transmiterea adresei pot fi colectate, inclusiv dezvăluite publicului larg, prin intermediul site-ului www.primaria-iasi.ro, numai în măsura în care se aplică cel puţin una dintre condiţiile prevăzute de art. 6 alin. (1)“, iar la litera (c) a art. 6 se menţionează: „prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale care îi revine operatorului“.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite