Conducerea „maternităţii groazei“ de la Iaşi a fost demisă în al doisprezecelea ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Consiliului de Administraţie al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi au decis miercuri, 8 octombrie, demiterea şefilor instituţiei, urmare a scandalului izbucnit după ce o femeie gravidă nu a găsit niciun medic în spital.

Membrii Consiliului de Administraţie au votat în majoritate pentru demitere după ce, în urmă cu câteva zile, aceeaşi structură votase pentru păstrarea în funcţie ai şefilor de la Maternitatea "Elana Doamna".

Managerul unităţii spitaliceşti, Emil Anton, şi directorul medical al instituţiei, Răzvan Socolov, urmează astfel să fie înlocuiţi în cel mai scurt timp.

Demiterea celor doi vine după ce, mai multe zile, angajaţi ai maternităţii au protestat împotriva concedierii celor doi din funcţia de şef, urmare a unei propunerei în acest sens făcute de Ministerul Sănătăţii.

Şefa gărzii în noaptea de 8 spre 9 septembrie, când s-a produs tragedia, Doina Iancu, n-a fost sancţionată deoarece şi-a luat concediu medical imediat ce cazul a început să fie mediatizat.

Soţul femeii, Constantin Ciobanu, a reclamat faptul că toată noaptea niciun medic de gardă nu s-a aflat în spital şi că Doina Iancu a ajuns la maternitate abia la ora 6.00 dimineaţa, adusă de un taxi. Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi au concluzionat că fătul murise în burta mamei cu cel puţin 24 de ore înainte să fie extras prin cezariană. Cu toate acestea, niciunul dintre medicii implicaţi n-au sesizat acest fapt, în ciuda monitorizărilor repetate, consemnate în fişa de internare. 

„Medicul rezident i-a făcut ecografie, medic care nu avea competenţele necesare. Aici este culpa. A medicului care nu a anunţat garda, nu a luat legătura cu şeful de sector şi a băgat cazul pe sub preş şi cu bună ştiinţă. Rezidentul a făcut toată această internare la sfatul cuiva. Dr. Niculescu a recomandat telefonic inter­narea, nu a venit la spital, iar după ora 20, când s-a asigurat că pacienta stă în pat şi nu mişcă nimeni în jurul ei, n-a mai răspuns la telefon“, a precizat Emil Anton, managerul Maternităţii „Elena Doamna“.

Ministerul Sănătăţii, care a efectuat o anchetă paralelă la Iaşi a recomandat acum câteva zile demitarea lui Anton şi a lui Răzvan Socolov, directorul medical, pentru grave abateri disciplinare. Consiliul de administraţie al spitatului, singurul în măsură să aplice recomandarea guvernamentală, a hotărât ca cei doi să rămână pe funcţii. Colegiul Medicilor ar urma să întâlnească în curând şi ar putea stabili retragerea dreptului de practică pentru medicii sancţionaţi.

Pe aceeaşi temă:

Anchetatori de la Bucureşti trimişi la maternitatea groazei din Iaşi: "Nu va exista toleranţă faţă de nereguli"

Neglijenţă la o maternitate din Iaşi: bebeluş mort şi mamă lăsată în agonie. Toţi medicii şi asistentele de gardă au fugit o noapte din spital

Detalii teribile în ancheta bebeluşului mort la Iaşi: "Dacă spitalul nu este de gardă, în triaj nu este niciodată medic"

VIDEO Fabrică de avorturi ilegale din centrul Iaşiului. Pentru 1000 de euro ar fi întrerupt o sarcină de patru luni şi jumătate

Doctoriţele ieşene care fac avorturi ilegale, cercetate de Colegiul Medicilor

Medicii care fac avorturi ilegale de la Iaşi au mai primit o reclamaţie la Parchet

Tânără de 19 ani, însărcinată, operată pentru a patra oară la Iaşi. Medicii acuzaţi de neglijenţă, anchetaţi printr-o dispoziţie a ministrului Sănătăţii

Tânăra de 19 ani din Iaşi cu sarcină extrauterină, operată de patru ori şi spitalizată trei luni, a fost externată

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite