Condamnatul fugar care se îmbogăţeşte cât îl vânează Interpolul. Câţi bani a încasat firma lui Cristian Maftei de când românul a dispărut din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Maftei, patronul „din umbră” al firmei Enviro Construct FOTO Ziarul de Iaşi
Cristian Maftei, patronul „din umbră” al firmei Enviro Construct FOTO Ziarul de Iaşi

Firma Enviro Construct, deţinută prin interpuşi de un afacerist urmărit internaţional, câştigă milioane de euro din contracte pe bani publici. În timp ce „colegii” din dosar şi-au ispăşit sau aproape şi-au ispăşit pedepsele, Maftei se ascunde în continuare de poliţiştii ieşeni.

Firma de construcţii Enviro Construct îşi sporeşte afacerile din contracte pe bani publici, în timp ce „patronul din umbră”, fugarul Cristian Maftei, se ascunde de poliţiştii care aşteaptă de doi ani şi jumătate să îl închidă. Afaceristul ieşean Cristian Maftei a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare  pentru trafic de influenţă şi luare şi dare de mită în dosarul „Mită la prefect”, moment în care a părăsit ţara şi nu s-a mai întors, fără ca cineva să ştie de urma sa. Între timp, ceilalţi inculpaţi condamnaţi în dosar şi-au ispăşit deja pedepsele sau sunt aproape de a le ispăşi.

Cristian Maftei a beneficiat de legăturile sale strânse cu mediul politic, chiar cu membri de la vârful Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu fiind naşul de la căsătorie al afaceristului, şi a fost un abonat constant la contractele publice. Deşi nu a figurat vreodată ca acţionar sau administrator al firmei Enviro Construct, în acest mediu se ştie că societatea îi aparţine lui Cristian Maftei, unul din asociaţi fiind un fost angajat al Companiei Quantum, firmă pe care Maftei a a administrat-o şi de la care au fost transferate bunuri către Enviro. În 2011, Compania Quantum a fost transferată în Sălaj şi băgată în insolvenţă cu datorii de 13 milioane lei, moment în care Enviro Construct a „explodat” în mediul de afaceri local. De la o cifră de afaceri de 920.000 lei şi doi angajaţi în 2010, afacerile Enviro au crescut în doar un an la 14,5 milioane lei şi până la 33 milioane lei în 2014. Enviro Construct este deţinută de Iulian Mădîrjac, fost angajat la Compania Quantum, şi Irina Sîrghi, apropiată a lui Cristian Maftei, în timp ce administrator este Ştefan Todirică.

Contracte de 19 milioane de euro din bani publici

Chiar dacă Maftei nu mai este în ţară, Enviro Construct nu a încetat să îşi alimenteze conturile din contracte publice. De la momentul fugii din ţară a lui Maftei, în iunie 2014, Enviro Construct a câştigat sau a fost implicată în contracte cu instituţii publice în valoare de peste 85 milioane lei fără TVA, puţine fiind cazurile în care a participat la licitaţie în asociere cu alte societăţi comerciale. Cele mai importante contracte le-a „prins” la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) Iaşi, condusă din 2012 până în acest an de liberalul Daniel Minciună. Numai în 2016, Enviro a câştigat trei contracte de la DJADP cu o valoare totală de peste 4,6 milioane lei fără TVA, la care se adaugă asocierea cu una dintre cel mai importante companii locale de profil la contractul cadru de 15,9 milioane lei, pe patru ani, pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Un pot important a prins firma de construcţii şi de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurilor Rutiere, în toamna anului trecut: două contracte de aproape 27 milioane lei pentru a întreţine drumurile din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri Iaşi.

Cristian Maftei a fost condamnat în iunie 2014 la şase ani de executare în dosarul „Mită la prefect”, în urma unui „proces - maraton” care s-a derulat pe durata a şapte ani. În acelaşi dosar au fost condamnaţi fostul prefect Radu Prisăcaru, care încă se află în arest,  fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului Flavius Ioniţă şi avocatul Toni Baltag, aceştia din urmă ispăşindu-şi pedepsele. Inculpaţii au fost acuzaţi că au solicitat de la Dorin şi Norina Forna un teren de trei hectare dintr-o suprafaţă de 16 hectare, pe care cei doi soţi voiau să o retrocedeze. Cristian Maftei era cel care trebuia să intermedieze „tranzacţia”, însă denunţul soţilor Forna a stopat afacerea.  

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite